Vijesti / Društvo
Društvo
NAJAVLJUJEMO 500 godina Reformacije u Europi i Međimurju

NAJAVLJUJEMO 500 godina Reformacije u Europi i Međimurju

Tijekom cijele 2017. godine diljem Europe obilježava se 500. obljetnica Reformacije. Reformacija je pokret koji je početkom 16. stoljeća započeo sveopću društveno -
kulturnu promjenu u tadašnjoj Europi.

Razdoblje srednjega vijeka bilo je posebno teško za puk. Opća neškolovanost i strah od nadnaravnog omogućivali su vjerskoj i političkoj eliti da kontrolira i zauzdava narod. Mladi rimokatolički svećenik Martin Luther je 31. listopada 1517. godine. na vrata crkve Svih Svetih u Wittenbergu pribio 95 teza o obnovi vjere. Ovaj je događaj pokrenuo lavinu društvenih promjena i nezaustavljiv pokret koji danas zovemo Reformacijom.

U području vjere Biblija je ovime postajala dostupnom širem pučanstvu. Mnogi svećenici bili su nezadovoljni učenjem i praksom službene crkve te su nastojali vratiti crkvu na biblijske temelje vjere i prakse.

Poznati su izrazi iz tog vremena, Sola Scriptura (samo Pismo), Sola Fide (samo vjera), Sola Gratia (samo milost), Sola Christus (samo Krist) te Soli Deo Gloria (samo Bogu slava). Reformacija je također donijela slobodu govora, učenja, rada, kretanja i vjere čega u to doba nije bilo za puk.

Naše Međimurje bilo je zahvaćeno Reformacijom, time što su Zrinski uvidjeli vrednote biblijskog učenja. Njihova je tiskara u Nedelišću štampala neke protestantske knjige. Vjera obitelji Zrinski u Boga, njihova ljubav prema obitelji te briga prema puku i narodu vrijednosti su koje baštini naše Međimurje.

Događaji kojima će obilježiti 500 godina Reformacije u Europi i Međimurju.

24. listopada 2017. u 19 sati u Centru za kulturu održat će se “Svečana akademija povodom 500 godina Reformacije”, na kojoj će uz glazbeni program biti dva kraća predavanja. Dr. Dražen Glavaš (profesor na Sveučilištu Vern Zagreb) održat će predavanje na temu 'Utjecaj Reformacije na privredu i ekonomiju Europe', a dr. Stanko Jambrek (autor knjige Reformacija u hrvatskim zemljama u europskom kontekstu) o 'Plodovima Reformacije u Europi i Međimurju.' Pozivaju građanstvo da svojim dolaskom uživa i uveliča svečanu akademiju - poručuju iz Organizacijskog odbora crkava reformacijske baštine Međimurja.

25. - 29. listopada 2017. održat će se niz predavanja na temu “Svaka generacija treba Reformaciju” u Baptističkoj crkvi ‘Betanija’ u Čakovcu. više info www.betanija.hr

31.10.2017. na sam Dan Reformacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske održat će se Svečana akademija povodom 500. obljetnice Reformacije, što priprema Organizacijski odbor crkava reformacijske baštine.

Događaj uživo možete pratiti na HRT 1 u 17:10.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!