DAN DARIVATELJA KRVI Pred Josipom Munđarom je 150. darivanje

Danas 25. listopada je Dan hrvatskih dragovoljnih darivatelja krvi koji je u novijoj hrvatskoj povijesti posvećen osobama koja krv daruju samo zato kako bi pomogli onima koja je ova najdragocjenija tekućina ljudskog tijela u određenom trenutku najpotrebnija. Često puta im život znači.

Nakon ili iza hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su svoju krv darovali domovini ili prijateljima na bojišnici, dragovoljni su darivatelji oni koji svojom voljom nekoliko puta godišnje (muškarci maksimalno 4 puta, žene 3 puta) krv daju za druge. Ovog dana pohodili smo 57-godišnjeg Josipa Munđara u Selnici, čovjeka koji je krv dragovoljno darivao 149 puta, odnosno pred njim je jubilarno i rekordno 150. dragovoljno sjedanje na stolac gdje će mu medicinska djelatnica uzeti nekoliko decilitira krvi.

Taj trenutak biti će uoči blagdana Svete Cecilije 21. studenog ove godine. Kako je Josip pjevač u Mješovitim župnom zboru Selnica, a Sveta Cecilija zaštitnica je zborskih pjevača, jako je sretan što će 150. puta svoju krv darivati upravo taj dan.

Munđar je dragovoljnom davanju krvi pristupio odmah čim je napunio 18 godina života i stekao na to pravo. Imatelj je grupe 0 negativno, vrlo rijetke grupe, te je stoga često puta pozivan u hitnim slučajevima.

Izuzetno je skromna osoba, svima voli pomoći, premda njemu baš to ne čine, poglavito u ovom vremenu ne čini birokracija državna, kada zaslužena mirovina nikako da stigne na njegov račun. U svakom slučaju Josipu čestitamo današnji Dan hrvatskih dragovoljnih darivatelja krvi i da u zdravlju dočeka 21. studeni i 150. darivanje svoje krvi za one kojima je ili će biti potrebna.

Bit će vjerojatno državni rekord, o čemu ćemo sigurno pisati kada se ostvari, premda Munđar krv ne daje zbog rekorda, nego iz ljubavi prema čovjeku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije