NOVI ZAKON Udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju

Dok potpisnik ovih redova prenosi informacije o novom Zakonu o zaštiti životinja koji je 26. listopada 2017. na stupio na snagu, ujutro prilikom vožnje na posao, van naselja nekoliko koraka uz cestu, nailazi na napuštenu kujicu staru otprilike dva mjeseca koja prema izgledu, već neko vrijeme vrluda i traži svoje mjesto na ovome svijetu.

Slučajnost? Evo i informacije koju Prijatelji životinja izdvajaju iz novog zakona.

‘Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.’

Zanimljivo. Je li realno i hoće li se provoditi u praksi? Neće.

Ali eto, novi zakon je tu, stroži i s većim propisanim kaznama.

Dosad su fizičke osobe za ove prekršaje plaćale od pet do 15 tisuća kuna, a odsad će plaćati od 15 do 30 tisuća kuna.

Nakon donošenja zabrane držanja stalno vezanih pasa u Zagrebu i Osijeku, sada će i u cijeloj Hrvatskoj naglasak biti stavljen na odgovornost građana da osiguraju prikladne uvjete za pse i omoguće im slobodno kretanje.

Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje. Slična odredba vrijedi još od 2007. godine, no s novim Zakonom stupa na snagu odmah i prekršajna odredba, pa će odgovorna osoba jedinice lokalne samouprave ili područne (regionalne) samouprave koja ne postupa po Zakonu platiti novčanu kaznu od 15 do 30 tisuća kuna.

Prema novom Zakonu, sve županije moraju imati sklonište, i to najkasnije do 31. prosinca 2018. I Međimurska i Varaždinska županije imaju svoja ‘no-kill’ skloništa – u Čakovcu se nalazi sklonište ‘Prijatelji’, a u Varaždinu ‘Spas’.

Sva skloništa imaju obavezu kastracije primljenih životinja, što su dosad radila samo savjesna skloništa. Trajnu sterilizaciju moći će propisati veterinarski inspektori za pojedinačne slučajeve te ministar i jedinice lokalne samouprave u područjima s velikim problemom napuštenih životinja.

Više o novom zakonu te usporedbu kazni starog i novog, saznajte klikom ovdje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije