Vijesti / Društvo
Društvo
OMILJENO VOĆE: Koje su sve zdravstvene prednosti banana

OMILJENO VOĆE: Koje su sve zdravstvene prednosti banana

Puno zdravstvenih prednosti povezana je s ovim žutim plodom. Banane su bogate kalijem i pektinom, oblikom vlakana, a mogu biti i dobar način za dobivanje magnezija i vitamina C i B6.

Poznato je i da banane smanjuju oticanje, štite od razvoja dijabetesa tipa 2, pomažu u gubitku tjelesne težine, 'ojačavaju' živčani sustav i pomažu pri proizvodnji bijelih krvnih stanica, i to sve zbog visoke razine vitamina B6 koji sadrže. Banane su bogate i antioksidansima, koji mogu pružiti zaštitu od slobodnih radikala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Meta-analiza iz 2017. objavljena u Prilozi Section of Medical Sciences sugerira da nezrele, zelene banane također imaju zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći kod gastrointestinalnih problema kao što su proljev i čirevi, a mogu i smanjiti kolesterol i krvni tlak. Neke studije sugeriraju da lektini u zelenoj banani mogu pružiti tretman za pacijente s HIV-om.

Koje su sve zdravstvene prednosti banana

Zdravlje srca

Banane su dobre za vaše srce. Bogate su kalijem, mineralnim elektrolitom potrebnim kakao bi vaše srce kucalo. Visoki udio kalija i niski udio natrija mogu također pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sustava od visokog krvnog tlaka.

Depresija i bolje raspoloženje

Banane mogu biti korisne u prevladavanju depresije "zbog visoke razine triptofana, koje tijelo pretvara u serotonin, neurotransmiter mozga koji povećava raspoloženje", rekla nutricionistica Linda Flores za LiveScience. Osim toga, vitamin B6 vam može pomoći da dobro spavate, a magnezij pomaže opuštanju mišića. Dodatno, triptofan u bananama je poznat po svojim svojstvima za poticanje sna.

Bolja probava i gubitak težine

Banane su bogate vlaknima, što vam može pomoći kod redovite probave. Vitamin B6 također može pomoći u zaštiti od šećerne bolesti tipa 2 i pomoći u mršavljenju. Pregled iz 2017., objavljen u Nutrition Bulletinu, pokazao je da rezistentni škrob u bananama održava zdravlje crijeva i kontrolira šećer u krvi.

Bolji vid

Mrkva može dobiti svu slavu kao pomagač vašim očima, ali banane također imaju svoj udio. Plodovi sadrže malu, ali značajnu količinu vitamina A, koja je bitna za zaštitu očiju, održavanje normalnog vida i poboljšanje vida noću. Vitamin A sadrži spojeve koji čuvaju membrane oko očiju.

Kosti

Banane pomažu u održavanju čvrstih kostiju. Prema članku iz 2009., objavljenom u časopisu Journal of Physiology and Biochemistry, banane sadrže obilje fruktooligosaharida. To su nestandardni ugljikohidrati koji potiču probiotike koji pomažu probavi i poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbiraju kalcij.

Rak bubrega

Neki dokazi sugeriraju da vas umjereno jedenje banana može štiti od raka bubrega. Švedska studija iz 2005. otkrila je da su žene, koje su jele više od 75 porcija voća i povrća, smanjile rizik od raka bubrega za 40 posto, a banane su bile posebno učinkovite. Žene koje su jele četiri do šest banana tjedno prepolovile su rizik od razvoja raka bubrega.

Banane mogu biti korisne u sprečavanju raka bubrega zbog njihove visoke razine antioksidacijskih fenolnih spojeva.

Jedete li ih umjereno, nema značajnih nuspojava povezanih s konzumiranjem banana. Međutim, previše jedenja banana može izazvati glavobolju i pospanost. Banane su slatko voće i ako ne održavate pravilnu dentalnu higijenu, mogu dovesti do karijesa. Također, ne sadrže dovoljno masnoća ili bjelančevina kako bi bile samostalan zdrav obrok ili učinkoviti lagani obrok nakon treninga.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!