Vijesti / Društvo
Društvo
ZNATE LI? Međimurje po razvijenosti vatrogastva u samom hrvatskom vrhu

ZNATE LI? Međimurje po razvijenosti vatrogastva u samom hrvatskom vrhu

Znate li da je Međimurje po razvijenosti vatrogastva u samom hrvatskom vrhu? Počeci organizranog dobrovoljačkog vatrogastva u nas sežu pod kraj 19. stoljeća. Krajem drugog svjetskog rata Međimurje ima dobro razvijenu vatrogasnu mrežu: ona se sastojala od DVD-a u svim većim mjestima, tvornicama i rudnicima.

Do kraja četerdesetih godina postojala su uglavnom muška dobrovoljna vatrogasna društva, no 1947. u MTČ-u osnova se prvi ženski vatrogasni odjel. To je imalo velikog utjecaja na učlanjenje žena, tako da broj ženskih DVD-a naglo rastao. Od početka pedesetih članovi međimurskih DVD redovito su nastupali na svim natjecanjima vatrogasaca u Hrvatskoj i osvajali najviša mjesta u svim kategorijama.

Dobre plasmane međimurski vatrogasci ostvarivali su i na međunarodnim natjecanjima. Svoj obol vatrogasnom natjecateljstvu dali su i novim disciplinama: natjecanje u ručnim špricama i u uporabi požarnih hidranata. Svojim predanim radom dali su znatan doprinos u promicanju humane pomoći bližnjemu, podučavanjem o opasnostima i mjerama zaštite od prirodnih nepogoda, nabavkom opreme i sredstava za gašenje požara te dobrovoljnim intervencijama gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih.

Vrijednost i organiziranost međimurskih vatrogasaca došla je do izražaja za vrijeme rekordnih vodostaja 2014. godine. Tada su sami, uz pomoć svih Međimuraca i bez pomoći države, u rekordnom vremenu podigli kilometre zečjih nasipa i obranili brojne živote i imovinu.

Svojim radom pridonose općoj sigurnosti i blagostanju pojedinih općina i cijele županije. Svoju solidarnost međimurski vatrogasci potvrđuju u sklopu ljetnih akcija ispomoći vatrogascima s jadranske obale. Uz dobrovoljna vatrogasna društva okosnicu međimurskog vatrogastva čini Javna vatrogasna postrojba Čakovec. Nju čine 36 profesionalna vatrogasca koji djeluju na području cijele županije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!