BOLNICA ČAKOVEC Predstavljeni novi voditelji odjela radiologije i oftalmologije

Robert Grudić, dr. med., ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio nove voditelje Odjela za radiologiju i ultrazvuk i Odjela za oftalmologiju i optometriju Županijske bolnice Čakovec.

Istaknuo je kako je ovo unutar mjesec dana treći susret s novinarima, dva su bila na predstavljanju infrastrukturnih projekata, ova je ciljana na predstavljanje novih ljudi na jednim od vitalnih službi bolnice.

‘Ovakvim konferencijama želimo biti otvoreni prema svekolikoj javnosti i predstaviti što smo u proteklih godinu dana kao nova uprava sposobni napraviti i organizirati’, naglasio je ravnatelj.

Predstavljajući novog voditelja Odjela oftalmologije i optometrije Zlatka Šlezaka, dr.med.spec. oftalmologije, rekao je kako se njegovim dolaskom dobiva dodana vrijednost i zahvaljujući njegovom dolasku Odjel oftalmologije će u vrlo kratkom vremenu početi raditi operacije koje se nikada do sada nisu ovdje radile, otvorit će se novi razvojni ciklus stručnih djelatnosti u sklopu Odjela, a svemu tome će prilog biti i nova oprema čiji je postupak nabave u tijeku i to posredstvom sredstava EU fondova, a što znači da će se vrhunska oftalmologija raditi i u Županijskoj bolnici Čakovec.

‘S druge strane prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med. specijalist radiologije uža specijalist ultrazvuka, je novi voditelj radiologije s obzirom da mi krećemo u sustav bolnice bez papira gdje će sva zdravstvena dokumentacija, u suradnji s liječnicima opće prakse, voditi posredstvom računala pa to će biti prigoda da se istakne dr. Žokalj kao prepoznati i vrhunski stručnjak u radiologiji’, rekao je ravnatelj dodajući, kada je riječ o novom sustavu, kako je bolnici želja izbjegnuti gužve na radiologiji novim načinom slanja nalaza da je novi rukovoditelj taj koji će se zalagati za kvalitetniji način rada i novog načina naručivanja pacijenata.

Dr. Šlezek je svoj rad, odnosno viziju daljnjeg rada prikazao posredstvom prezentacije, držeći se uzrečice kako slika govori više od tisuću riječi.

Kroz slajdove je pokazao kako je stanje na Očnom odjelu danas, kakvi su neposredni planovi te je novinarima pobliže približio suvremenu oftalmologiju i čime bi se ona trebala baviti.

U ovoj godini na Odjelu je radilo 6 liječnika specijalista,1 liječnik na specijalizaciji koji je bio u Zagrebu, 2 instrumentarke i 9 medicinskih sestara.

Stanje je danas takvu da su na Odjelu 3 liječnika specijalista,od toga je 1 liječnik povremeno odsutan zbog stručnog usavršavanja, pa su samo 2 specijalista, 2 su liječnika na specijalizaciji, 1 je u Čakovcu i 1 u Zagrebu, 2 su instrumentarke i 9 je medicinskih sestara.

Neposredni planovi?

‘Što se tiče kadrova, pregovori su u tijeku da se primi još 1 liječnik specijalista i da se prime 3 liječnika na specijalizaciju, to je već realizirano, no zbog nekih formalno pravnih zapreka oni još nisu počeli raditi’, naglasio je.

Dodao je kako mu je želja da se zaposli još 1 instrumentarka i 1 sestra u poliklinici.

Oprema?

‘Smatram da se nastavi opremanje sredstvima EU i vlastitim sredstvima’, rekao je nabrojivši što će se sve nabaviti u cilju osuvremenjivanja rada.

‘Sa svime time će Očni odjel Županijske bolnice Čakovec biti opremljen onako kako to traži suvremena oftalmologija i praktički će se ovdje moći raditi sve što se pacijentima može pružiti’, istaknuo je ponosno.

Prostor?

‘Potrebna su određena preuređenja polikliničkog prostora jer ćemo tu opremu koja će doći trebati negdje smjestiti i omogućiti da se može njome raditi pa su nužne neke prostorne preinake’, pojasnio je.

Rekao je kako mu je velika želja, a vjeruje da će to moći napraviti u doglednoj budućnosti,da se tadašnja operacijska sala, koja se nalazi u prostorima poliklinike, makne i da se smjesti u budući prostor jednodnevne kirurgije.

Naime, nije primjereno da se pacijente koji se presvuku u pidžamu, spavačicu vodi između pacijenata koji su u kaputima. Jednom riječju, kirurgija mora biti tamo gdje je kirurgija, a vanjski pacijenti moraju biti odvojeni.

Treća promjena, što se tiče prostora, je ta što će se koristiti jedna operacijska sala u središnjem operacijskom traktu i to zbog toga jer će se za teže zahvate tražiti i opća anestezija.

Stručni rad ?

‘Planiramo uvesti nove operacijske postupke tako da zbog nekih operacija pacijenti ne moraju putovati u Zagreb i tu će biti nove tehnike laseriranja s opremom koja će stići, kompletna dijagnostika različitih očnih bolesti, osim nekih koje su neuorološke’, najavio je.

Prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr.med. specijalist radiologije, predstavljajući Odjel je istaknuo kako on djeluje od 1962. godine kada je ovamo došao prvi domaći radiolog.

Istaknuo je i njegov brzi rast, onoliko koliko su to materijalne mogućnosti dozvoljavale, a bio je to Odjel koji je među prvima prihvatio ultrazvuk. Rekao je kako mu je želja da u nastavku vođenja Odjela postigne da se uvedu nove ultrazvučne metode, a vezane za rastuće potrebe, odnosno bolesti.

Izrazio je želju unaprijediti mamografiju po čemu bolnica spada u red vodećih u Hrvatskoj, a zahvaljujući velikom trudu Županijske lige protiv raka, na čelu s doktorima Saghirom i Kutnjak-Kiš, i mamografija se već danas nalazi na razini zapadnih zemalja.

To unapređenje vidi u nabavci digitalnog mamografskog uređaja.

‘Lajt motiv moga manda bit će naglasak na kontroli kvalitete, ali i na jačanju svijesti o opasnosti od inozirajućeg zračenja, a što na moju veliku žalost toga nisu svjesne mlađe populacije, a što rezultira brojem porasta onkoloških pacijenata’, istaknuo je te dodao tihu patnju Odjela, a to je magnetska rezonca.

Što se tiče liste čekanje, vječite teme u medijima,istaknuo je dobro uhodani sustav koji je zahtjevan za liječnike, da se za sve složenije pretrage dokumentacija na kraju radnog vremena daje na proučavanje liječnicima koji moraju otvoriti e-bolesti u njihovom informacijskom sustavu i temeljem toga se određuje prikladni termin.

Po prezentaciji viđenja svojih odjela sutra, vidljiva je, a na radost pacijenata, unapređenje kvalitete rada.

Doktor Grudić je na kraju spomenuo da će se vrhunska oprema, koja stiže na ova dva odjela, nabaviti sredstvima EU, čiji su natječaji u tijeku, magnetna rezonaca sredstvima resornog ministarstva.

U predstavljen novog načina digitalnog slanja nalaza RTG-a i UZV-a putem CEZIH-a liječnicima primarne zdravstvene zaštite ravnatelj je istaknuo kako se na taj način žele izbjeći brojna i česta putovanja na preglede u Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije