SPORAZUM o suradnji Međimurske županije i Instituta za migracije i narodnost

Sporazum o suradnji na području društvenih djelatnosti koje obuhvaćaju turizam, iseljeničku i povratničku populaciju, nacionalne manjine i zdravstvo svečano je potpisan u Institutu za migracije i narodnost u Zagrebu.

Potpisnici Sporazuma bili su župan Međimurske županije Matija Posavec te ravnateljica Instituta Marina Perić Kaselj uz prisustvo Sonje Tošić Grlač, voditeljice Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine u UO za društvene djelatnosti Međimurske županije i Rebeke Mesarić Žabčić znanstvene savjetnice pri Institutu, ujedno odgovornih suradnica oko dogovaranja projekata i realizacije na području društvenih znanosti.

Institut za migracije i narodnost pripada skupini najvažnijih znanstvenih institucija u području društvenih i humanističkih znanosti.

Njihova djelatnost uključuje interdisciplinarna istraživanja, komuniciranje znanosti, predavanja, organizaciju skupova, savjetovanja čime pridonose akumulaciji znanja o sociopolitičkim uvjetima i posljedicama migracija, etničkog razvitka, etničkih odnosa, različitih oblika identiteta.

Ujedno, zadaća Instituta je prenošenju tog znanja, kako drugim znanstvenicima, studentima i akademskoj zajednici, tako i praktičnim djelatnicima, sudionicima u javnim raspravama, zainteresiranoj javnosti i novinarima.

Međimurska županija će ovim povezivanjem dobiti uvid u iseljeničku populaciju Međimuraca, te njihovom interesu i želji za povratak u zavičaj.

Također, vraćanjem iz iseljeništva našim povratnicima nude se mogućnosti ulaganja u poduzetništvo te otvaranja vlastitih tvrtki čime bi se doprinijelo gospodarskom rastu i razvoju županije, ali i razvoju iseljeničkog turizma i kulture.

Kako Institut ima stalne kontakte sa iseljenicima, Županiji će biti olakšano komuniciranje i protok potrebnih informacija i osiguravanje uvjeta za njihov povratak na rodnu grudu.

U daljnjoj razradi zajedničke suradnje i projekata, planirano je povezivanje Instituta i Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koji bi u segmentu osobito turizma, studentima dalo priliku osobnog napretka kroz znanstveno istraživački rad sa stručnjacima spomenute ustanove, a stečena bi znanja mogli implementirati u svoje buduće djelovanje.

Ovim sporazumom će se omogućiti uz znanstveno istraživački rad, organizacija stručnih skupova, okruglih stolova te promidžba svih aktivnosti kao dio zajedničkog angažmana.

To je još jedan iskorak kojim se želi stvoriti pozitivna klima kao preduvjeti za razvoj, jačanje i napredak u spomenutim segmentima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije