Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO Izvanredno stanje zbog alarmantnog manjka pedijatara

VIDEO Izvanredno stanje zbog alarmantnog manjka pedijatara

Dok država pokušava nagovoriti Hrvate da rade djecu i uvjerava mlade roditelje da će im svojim mjerama pomoći - pedijatri upozoravaju: ako i bude djece, neće ih imati tko liječitiU Hrvatskoj, naime, nedostaje 50-ak pedijatrijskih timova, a u iduće čeiri godina bez liječnika za djecu bi mogla ostati još trećina hrvatskih ordinacija.

Zbog nedostatka pedijatara mali pacijenti i njihovi roditelji na preglede čekaju dugo."Da, zna biti gužva i zato uvijek imamo dogovor s pedijatrom, uvijek pokušavamo ga dobiti na telefon tako da nam kaže kad je najmanja gužva, a i onda kad je najmanja gužva čekate najmanje pola sata. To je to, gužve jesu, to je činjenica", kazao je Dunko Škugor, otac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A i kada dođu na red, pedijatri za svakog od njih imaju sve manje vremena.

"Umjesto 20 minuta koje bi nam trebale biti zagarantirane za pregled svakog djeteta kako bi taj pregled bio kvalitetan, mi de facto u sezonama kada zbog epidemiološke situacije imamo povećan broj pacijenata, imamo 3 minute po pojedinom pacijentu, što je svakako malo", poručila je Dubravka Zelić, pedijatrica.

I to zato što je Hrvatskoj potreban 331 pedijatrijski tim, a imamo ih samo 284, što znači da diljem zemlje nedostaje čak 47 pedijatrijskih timova.

Pedijatar i medicinska sestra u prosjeku skrbe o 950-ero djece predškolske dobi i zabilježe između 10 i 11 tisuća posjeta na godinu.

I takvo je stanje, tvrde pedijatri - alarmantno. "S obzirom na visoku prosječnu životnu dob pedijatra u Hrvatskoj, s obzirom na zadnje neupućivanje dovoljnog broja pedijatara za potrebe primarne zdravstvene zaštite mi prognoziramo da bi u vrlo skorom moglo doći do narušavanja mreže, a s tim bi se smanjila i dostupnost pedijatrijske skrbi liječenja naše djece", kazala je Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva za pedijatriju.

Najviše pedijatara nedostaje u Zagrebu te Međimurskoj, Zadarskoj i Vukovarsko- srijemskoj županiji, gdje se ordinacije prazne i zbog odlaska liječnika izvan Hrvatske.

Više saznajte u videu. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!