FOTO Puno emocija na predstavljanju Monografije ‘Gromovi’

U čakovečkoj zgradi Scheier, danas je predstavljena Monografija Druge gardijske brigade ‘Gromovi’ te pritom izvršena donacija istih ravnateljima međimurskih obrazovnih institucija.

Naime, Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade ‘Gromovi’ tiskala je novih tisuću primjeraka monografije s namjerom da je daruje svim osnovnim, matičnim i područnim školama, knjižnicama kao i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Svi su se oni okupili na emotivnoj promociji na kojoj je umirovljeni general pukovnik i predsjednik Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade ‘Gromovi’ Ivan Krupec jedva zaustavljao suze u svome govoru, a prisjećajući se 205 poginulih, 1700 ranjenih i 3 nestalih pripadnika brigade. Istaknuo je kako je autorski tim monografije predvodio umirovljeni brigadir Mile Krišto, ratni načelnik stožera 2. gardijske brigade.

– Vodio nas je u ratu i bio na prvoj crti gdje je stradao. Dio tima je i umirovljeni satnik Krešimir Maretić ujedno i nositelj projekta, ratnik, dva puta ranjen na prvoj crti, vrhunski operativac, pčela radilica. Ne štedi sebe i traži od svih da odrade zadani posao – istaknuo je Krupec koji je izrazio ponos dolaska u Međimurje, Čakovec odakle je 8.000 Međimuraca otišlo u obranu domovine.

Dodao je kako Gromovi drugu godinu za redom provode ovaj projekt da se osvijetle obrazi 9.500 gardista koji su prošli kroz Drugu gardijsku brigadu. – Tu knjigu su zaslužili i Međimurci i svi oni kojima je stalo do istine u Domovinskom ratu – istaknuo je Krupec.

Govoreći o ratnom putu, rekao je kako je njen put započeo u Banovini, osnovana 15. svibnja 1991. godine, i dodao kako mu je lakše reći, gdje brigada nije bila.

– Svjesni smo da ima nekih ljudi koji bi istinu o Domovinskom ratu htjeli pisati neki svojim rukopisom. Ne možemo to dozvoliti jer mi smo se za istinu borili i nama je obveza da tu istinu prenosimo na mlade naraštaje. Mi moramo biti ti koji ćemo reći, da bilo je to tako. Ova knjiga je skup dokumenata i žive riječi – rekao je na kraju Krupec. Pojasnio je da će nakon ove promocije Međimurska županija, kao nadležno tijelo, to djelo distribuirati po školama i knjižnicama.

O tome kako je nastala monografija govorio je Mile Krišto koji je u tančine opisao ratni put brigade od 1991. do 1995. godine iznoseći filigranskom točnošću djelovanja brigade, dok je Maretić je kazao kako je cilj ovoga projekta bio očuvati vrijednosti Domovinskog rata i pozitivan stav prema njemu i njegovim sudionicima.

Okupljene je na početku pozdravio međimurski župan Matija Posavec:

– Zahvaljujem Drugoj gardijskoj brigadi ‘Gromovi’ što su išli s inicijativom tiskanja ovakve foto-monografije koju smo mi s radošću prihvatili i distribuirat ćemo po međimurskim osnovnim školama jer nam je važno kao instituciji koja je osnivač osnovnih i srednjih škola da se prvenstveno promiče istina o Domovinskom ratu, da naša djeca i generacije uče što se je dogodilo 1991. godine i da se ta istina nikada ne zaboravi i što to činimo u predvečerje jedne velike obljetnice koju ćemo dostojanstveno i s puno poštovanja prema hrvatskim braniteljima obilježiti, 18. studenog preko Kolone sjećanja na žrtve Vukovara, ali i ovdje u Čakovcu te diljem općina i gradova u Međimurju. Vjerujem da će dobivene knjige učenici koristi – poručio je župan Posavec.

Na skupu su posebno pozdravljeni Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana i pročelnik Branko Sušec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije