MUZEJ MEĐIMURJA Izložba nematerijalne baštine Međimurja

Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja naziv je tematske izložbe iz fundusa MMČ-a koja se otvara 1. prosinca u 18 sati u Izložbenom salonu. Autorica izložbe je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki.

Kada govorimo o nematerijalnoj baštini, mislimo na dio baštine koji je gotovo neuhvatljiv – jezik, dijalekti, govori i toponimika te usmena književnost svih vrsta, folklorno stvaralaštvo u području glazbe, plesa, predaja, igara, obreda, običaja kao i druge tradicionalne pučke vrline, tradicijska umijeća i obrti.

Nematerijalna baština predstavlja znanja i umijeća koje posjeduju ljudi, nositelji vještina, koja su stekli najčešće neformalnim putem i smatraju je dijelom svog prirodnog kulturnog, jezičnog, društvenog okruženja. Ovom se izložbom predstavljaju sve natuknice upisane na nacionalnu listu nematerijalne baštine.

Od 2007. godine do danas na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili šireg geografskog područja sjeverozapadne Hrvatske.

U sklopu izložbe bit će organizirana i četiri predavanja i radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Sva se predavanja održavaju u prostorima Muzejskog informativnog centra i besplatna su za posjetitelje.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka prema danim datumima u prijepodnevnim terminima u prostorima Muzejskog informativnog centra. Cilj radionica je prezentirati pojedinu vještinu i prema principu “uradi sam” upoznati polaznike radionica s osnovnim tehnikama izrade.

Izrađene predmete polaznici radionica mogu ponijeti u vrtić, školu ili kući. Cijena po sudioniku je 20 kuna, predviđeno trajanje dva školska sata te je potrebna prethodna najava na broj telefona 040/313-499 (tajništvo MMČ-a). Izložba se otvara 1. prosinca u 18 sati, a ostaje otvorena do 28. siječnja 2018. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije