FOTO Prosvjed u Čakovcu: ‘Park mora biti zona mira, tišine i intime’

‘Park oaza mira’, ‘Urbane gorile brane park’, ‘Za uređenje protiv uništenja’ – neki su od transparenata koji su danas u vremenu od 10 do 12 sati držali nositelji prosvjedne akcije grupe građanki i građana ‘Park je naš, a ne samo vaš!’. Okupilo se njih dvadesetak kod Orla na ulazu u Perivoj Zrinskih.

Akcija je usmjerena protiv revitalizacije Spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski te se traži uređenje parka u demokratskoj i zakonskoj proceduri i javnu raspravu sa zainteresiranim stanovnicima i strukom.

– Park mora biti zona mira, tišine i intime, za hodanje, a ne za iskorištavanje u razne upitne manifestacije kako se prezentiralo u aktualnoj revitalizaciji – istaknuo je, između inog, Daniel Hampamer Kiga, jedan od nositelja akcije.

Dodao je kako je kod njega i njegovih sljedbenika izraženo žaljenje da postoji plan revitalizacije parka, koji je zacijelo u Gradu prihvaćen. Po njemu bi pravi put bila javna rasprava, javni uvid, gdje bi se primale kritike i sugestije te primjedbe i prijedlozi.

– Čakovečki park je preveliki simbol Grada da se to napravi u tišini i mučki – podvukao je Daniel i dodao da je nakon pressice koju je Grad napravio s prezentacijom shvatio kako se godinama park rijedi.

– Kod revitalizacije očekuješ da će se porušena stabla nadoknaditi, a to se neće dogoditi jer su parkovni arhitekti oblik parka u potpunosti promijenili. To više nije onaj park koji je zaštićeni Spomenik parkovne arhitekture već čisto nešto drugo – kazao je dalje ističući netransparentnost vezano uz tu problematiku, a što je čudno za Čakovec koji se hvali transparentnošću. Po njemu bi Čakovec kao takav trebao u tome prednjačiti.

Na naš upit, zbog čega je on pokrenuo akciju, rekao je kako je on indirektno za to zaslužan i da je na materijalima koje su u svezi toga pribavili, od Državnog arhiva i ostalih institucija, radilo više njih koji su se borili i ‘kopali’ boreći se za taj park.

Iznio je uvjerenje da će u Gradu prihvatiti njihove napore osluškujući puls naroda pogotovo jer uz to još slijedi potpisivanje peticije.

– Mi ih biramo, mi ih plaćamo pa je red da nas i na neki način slušaju – poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije