SMOTRA međimurskih narodnih običaja u Kotoribi – prvi dan pet društava

Svake druge godine u Kotoribi se otvara bogata škrinja međimurskih narodnih običaja. Tako je i ove godine kada su KUD Kotoriba, ZHKUU Međimurske županije i njen Odbor za narodne običaje u subotu, 18. studenog u Domu kulture u Kotoribi otvorili 11. Županijsku smotru međimurskih narodnih običaja.

Toga dana pozornicom su prošli Kazališna scena Kalmana Mesarića Prelog koja je izvela narodni običaj ‘Božićni dnevi’. KUU Društvo žena Gornji Kraljevec predstavilo se običajem ‘Kinčeje za Jurjevo’, KUD Strahoninec je prikazao običaj ‘Luščara’, KUD Gorčan ‘Si sveci’ i najposlije KUU ‘Lipa’ Gornji Mihaljevec narodni običaj ‘Odlazak u vojsku’.

Ispred organizatora pozdravne riječi uputila je Jagoda Srša, predsjednica Odbora, koja je na ‘tečnom’ kajkavskom izrazila radost ponovnog susreta i druženja kako bi se prisjetili kako je to nekada kod nas bilo, kada smo s radošću k susjedima i rodbini odlazili, kada smo imali puno više vremena i kada nam se nikamo nije žurilo i kada smo se više bavili onim što su nam preci u šrkrinjama sakrili.

Smotru je otvorio Dejan Buvač, predsjednik ZHKUU Međimurske županije, a nastupe prati Prosudbena komisija smotre Smiljana Peter Marčec, muzejska savjetnica i prof. dr. Stjepan Hranjec, koji su nakon odigranih predstavi na tzv. Okruglom stolu bili mali ‘korektori’ i savjetnici društvima za još bolji i uspješniji rad.

Program smotre vodi Preložanin Željko Sokač, a ona se nastavlja u nedjelju, 19. studenog s početkom u 15 sati kada će nam se redom predstaviti čuvari narodnih običaja iz Kotoribe, Podturna, Žiškovca, Svete Marije i Ivanovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije