Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Obilježen Dan mobilnosti u SŠ Čakovec - poduzetnici, cijenite radnika!

FOTO Obilježen Dan mobilnosti u SŠ Čakovec - poduzetnici, cijenite radnika!

U sklopu obilježavanja Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju u Srednjoj školi Čakovec obilježen je 22. studenoga Dan mobilnosti.

Cilj projektnoga dana bio je promovirati strukovna zanimanja i povećati njihovu atraktivnost među učenicima. Uz Srednju školu Čakovec obilježavanju projektnoga dana pridružili su se i predstavnici članica konzorcija, Srednje škole Prelog, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec, predstavnici partnerskih organizacija iz Termi Vivat i Avtodrom Carthago Odranci iz Slovenije, predstavnici Županije, HZZ-a, HOK-a i HGK-a.

Domaćin skupa profesor Mladen Tota izvijestio je nazočne kako je The Mobility Bridge III Erasmus+ projekt, vrijedan je 196 000 EUR, u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije dodavši da je uključio 93 učenika iz škola članica konzorcija, 12 pratitelja i četiri nastavnika struke koji su usavršavali svoje vještine i stjecali nova znanja u Njemačkoj, Sloveniji i Francuskoj i na Malti.

Vrlo je bitno što učenici za vrijeme dvotjednih mobilnosti osim stručnih vještina usavršavaju komunikaciju na stranim jezicima, nastavio je profesor Tota, uče funkcionirati i raditi u timu, podižu samopouzdanje te povećaju izglede za zapošljavanje nakon završetka školovanja.

Projekt je vrlo bitan za naše gospodarstvo jer mu je cilj transfer znanja, odnosno omogućavanje da učenici znanja i vještine stečene u inozemstvu primijene nakon povratka u Hrvatskoj, a s druge strane, poslodavci moraju shvatiti da je obrazovan, kvalitetan i stručan radnik najveća vrijednost njihovih poduzeća te da ga trebaju i adekvatno platiti, zaključio je domaćin.

Otvarajući Dan mobilnost, Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec, istaknula je zadovoljstvo što učenici medicinskih smjerova, obavljajući praksu u inozemstvu, mogu hrvatski zdravstveni sustav usporediti sa stranim te kako se mnogi iznenade kvalitetom hrvatskoga zdravstva u odnosu na neke bogatije europske države.

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je ulaganja Županije u obrazovnu infrastrukturu, kao i besplatan prijevoz srednjoškolaca. Nakon uvodnih govora učenici svih škola prezentirali su svoja iskustva s mobilnosti, objasnili proces prijave te pozvali sve nazočne učenike da se prijave za mobilnosti ako im se ukaže ta mogućnost.

Metod Grah, vlasnik i direktor Termi Vivat iz Moravskih Toplica, i Sandra Županec, direktorica Carthago avtodomov iz Odranaca, partnerskih organizacija na TMB III projektu, predstavili su svoje kompanije istaknuvši zadovoljstvo međusobnom suradnjom, ali i iznimnom kvalitetom i odličnim vještinama učenika koji kod njih obavljaju stručnu praksu, uz želju i spremnost da se ta suradnja nastavi.

Projektni je dan nastavljen okruglim stolom o temi Budućnost strukovnoga obrazovanja u Međimurskoj županiji. Branko Sušec, pročelnik Upravnoga odjela za društvene djelatnosti, prezentirao je obrazovnu politiku Međimurske županije te projekcije kretanja broja učenika posljednjih nekoliko godina. Marina Kodba, v. d. predstojnice Ureda HZZ-a Čakovec, naglasila je da je broj nezaposlenih u manje od četiri godine pao s 8000 na 3000, ali je istovremeno upozorila na izrazito nepovoljnu obrazovnu strukturu nezaposlenih što dodatno otežava njihovu zapošljivost. Problem predstavlja i društveni status strukovnih zanimanja koja postaju sve manje atraktivna iako je gotovo nemoguće pronaći stručnjake u području građevinskoga i metaloprerađivačkoga sektora.

Svi nazočni izrazili su veliko žaljenje što se, iako su bili pozvani, nisu odazvali predstavnici međimurskih gospodarstvenika koji su često najglasniji kada traže veće kvote za određena zanimanja, a ovakvim se sastancima ne odazivaju.

Ravnatelji su naglasili da u odnosu na hrvatski prosjek Međimurje ima više osoba sa srednjom stručnom spremom, ali je pri dnu kad je riječ o broju visokoobrazovanih osoba. Upravo je ta činjenica jedan od uzroka niskih plaća u Međimurju, dodali su ravnatelji upozorivši da se zbog održanja kvalitete strukovnoga obrazovanja ne smije popustiti pritiscima poslodavaca.

Međimursko se gospodarstvo temelji na „lohn“ poslovima i ako se želi promijeniti ovakva gospodarska struktura, potrebno je ulagati u radnike, što naši poslodavci još uvijek često doživljavaju kao trošak koji nastoje maksimalno smanjiti. Učenici koji su sudjelovali na mobilnostima istaknuli su da su najpozitivnije bili iznenađeni odnosom na praksi gdje su ih dočekali, zaželjevši im dobrodošlicu, direktori poduzeća, a njihovi su im mentori pristupali s poštovanjem te im detaljno i ljubazno objasnili sve postupke i procese koji se od njih traže, što na praksi kod naših poslodavaca često nije slučaj.

Među glavnim zaključcima okrugloga stola istaknuta je potreba održanja kvalitete strukovnoga obrazovanja u Međimurskoj županiji, važnost planiranja obrazovne politike s obzirom na smanjenje broja učenika jer bi se poslodavci mogli suočiti s još većim nedostatkom radne snage, važnost povećanja atraktivnosti strukovnih zanimanja, važnost da poslodavci praktikantima omoguće kvalitetnu stručnu praksu te da se prema njima odnose s poštovanjem.

Nakon konstruktivnih i kvalitetnih ideja i prijedloga sudionici okrugloga stola izrazili su potrebu češće organizacije ovakvih događanja, kao i potrebu uključivanja što većega broja poduzetnika zaželjevši da se konzorcijske aktivnosti i stručne prakse učenika i nastavnika u inozemstvu nastave i ubuduće.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!