FOTO Grand Prix Međimurskog festivala pripao Mirku Švendi Žigi

Mirko Švenda Žiga, doajen međimurske glazbene scene, pobjednik je 15. Međimurskog festivala ‘Ljubo Kunatarić’, koji od ove godine prvi puta nosi ime ovog velikog skladatelja rođenog u Čakovcu 1925. godine, a ove je godine doživio svoje 15. izdanje.

Festivalsku nagradu je dobio za skladbu ‘Duša s tobom’ na kojoj su, uz pobjednika, radili Nenad Ninčević i Toni Eterović.

Došao sam na festival nakon pet godina izbivanja, a ovaj festival i moja pobjeda pokazuju kako Međimurci nisu samo dobri težaki, već i vrsni glazbenici, rekao je primajući nagradu iz ruku međimurskog župna Matije Posavca i izvršnog direktora festivala Rajka Dobošića.

Kao patriotu, drago mi je što je Žiga pobijedio, dometnuo je Posavec, dok je Dobošić zahvalio Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu što podržavaju ovu glazbenu priredbu.

Druga festivalska nagrada za najdijalektalniji izričaj pripala je Etno duetu Goga&Željko za skladbu ‘Penezi’ čiji su protagonisti Gordana Lach i Željko Grahovec, poznati kao spomenuti duo. Nagradu im je uručio Igor Baksa, umjetnički direktor festivala, i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Tako je odlučio stručni žiri na čelu s glazbenim stručnjakom Branimirom Mihaljevićem.

Dobili smo i pobjednike najizvođenije skladbe na radijskim postajama Lijepe Naše, a bila je izvedena na prošlogodišnjem festivalu. Nagradu je osvojio sastav Tarapana band za skladbu ‘Vidim te u bijelom’. Nagradu je za najizvođeniju skladbu pobjednicima je predao Robert Guterman, tehnički direktor festivala. Skladba koja će s ovog festivala biti najizvođenija primit će nagradu dogodine.

Međimurski festival ‘Ljubo Kuntarić’ projekt je koji se ove godine održavao 15. put za redom. Jedan je od najzahvalnijih projekta koji okuplja domaće i strane estrade koji su samo po sebi od interesa za javnost. Taj interes se nastoji iskoristiti i kao svojevrsni zamašnjak koji će okrenuti poglede cijele nacije i što nam pomaže u brendiranju našeg turizma, stručnosti, proizvoda i kompletne zajednice.

Cilj događanja je i glazbeno izražavanje domaćih autora s autohtonim međimurskim melosom kao doprinos hrvatskoj glazbi. Značaj Međimurskog festivala ovih dana potvrdila je i Europska federacija festivala EFFE EU na svojim stranicama, stavivši na europsku kartu po prvi puta i Čakovec. Doprinos je to činidbe koju kroz godine ovaj festival ostvaruje u okvirima pop zabavne glazbe ne samo u Hrvatskoj.

Čuli smo 20 skladbi, od kojih 13 u dijalektu, koje su uz pratnju festivalskog orkestra pod ravnanjem Damira Rodigera izveli Meri Šeparović, Mladen Medak Gaga, Rajko Suhodolčan, Lucija Job,Andrea Baković&Singlice, Bojan Jambrošić, Ivan Šeperić, The Fusion, Mustač bend, Čedo&Matija Antolić, Rossela, Genova, Vladimir Košir Tonka, Kim Verson, Ivica Jurgec, Klapa Lavanda, Filip Šovagović i Ervin Vičević.

Festival je održan u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu, snimala ga je HRT, a termin emitiranja bit će određen naknadno. Na 15. MEF-u uz čakovečki Plesni studio ‘Korak’, u show programu nastupile su i dvije atraktivne pjevačice Katarina Rautek, bivša članica grupe ET i Lili Gee.

Festivalsku priredbu su rutinirano, ležerno vodili šarmantna Mateja Gošćiej i Branko Uvodić, a gledatelji su na pozornici pozdravili i Mariju Antoš, sestru pokojnog Ljube Kuntarića koja je rekla kako bi zacijelo ostali živjeti u Čakovcu, gdje su rođeni, a da ih iz njega nisu u drugom ratu protjerali Mađari.

Od visokih dužnosnika treba spomenuti nazočnost dožupanice Sandre Herman i Gordanu Rusak, izaslanicu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koja je izvršnom direktoru uručila novčani dar Grada Zagreba. Izrazila je pritom ponos što je Međimurka i što je ovaj festival stekao svoju respektabilnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije