REAKCIJA Udruga ‘Pruži mi ruku’ o trošenju socijalne pomoći u kockarnicama

Samo 20-ak dana nakon objave priče o pojedincima koji novac od socijalne pomoći troše u kockarnicama, ekipa ‘Provjerenog‘ opet je otišla u Čakovec gdje su ih dočekali identični prizori – krajem mjeseca, kada ide isplata, neki od primatelja pokupe novac, no potom se zapute u kockarnice.

>>> PRIČA IZ ČAKOVCA Primaju socijalnu pomoć pa novac troše u kockarnici

Nakon objave ove priče stigla nam je i reakcija Udruge volontera ‘Pruži mi ruku’ koja već 6 godina djeluje na međimurskom području i aktivno radi na integraciji Roma u društvo. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Udruga volontera “Pruži mi ruku” već 6 godina djeluje na međimurskom području i aktivno radi na integraciji Roma u društvo. Iako smo svjesni da spomenute priče iz navedenog članka nisu izmišljene te da doista mnogi Romi kradu, varaju, neprikladno troše novac od socijalne pomoći itd., isto tako smatramo da ovakvi članci, pa i reportaža Provjerenog, potpuno nepotrebno stigmatiziraju cijeli jedan narod i stavljaju pojedince iz tog naroda koji krše zakon ili žive nepošteno/nemoralno u isti koš s ostalim Romima koji na potpuno legitiman način koriste socijalnu pomoć, rade, brinu se o svojoj djeci i žive kao i svi ostali građani Republike Hrvatske.

Iz našeg dugogodišnjeg rada i bliskih kontakata s mnogim Romima mogli smo iz prve ruke vidjeti da ne treba zatvarati oči pred problemima koje Romi imaju, ali i da upravo zbog ovakvih priča koje doprinose diskriminaciji i stigmatizaciji Roma u hrvatskom društvu, mnogi Romi koji žele normalno raditi i živjeti moraju mijenjati prezimena i imena da bi mogli dobiti zaposlenje kod “Hrvata” poslodavaca.

Potpuno smo sigurni da i mnogi “različiti” ljudi koji primaju socijalnu pomoć istu troše na neprikladan način, kupujući alkohol, kockajući itd. Sigurni smo da takvih ima i među Hrvatima, kao i među Romima. Brojne žalosne priče po medijima svjedoče o tome da Hrvati (kao i Amerikanci, Mađari, Japanci itd.) također sudjeluju u kriminalu, zlostavljaju i zanemaruju svoju djecu, drogiraju se, piju, kockaju.

Nema nikakve potrebe da se na temelju nekoliko slučajeva izvodi zaključak da je to problem romske nacionalne manjine pa se zbog toga predstavnici Roma pozivaju na sastanak u Ministarstvo socijalne politike. Takve priče, nažalost, i možda i nenamjerno, imaju kontraefekt – još više razdvajaju većinu od manjine i usporavaju integraciju Roma u društvo, stavljajući im od malena etiketu “problematičnih”, neprilagođenih varalica od kojih je bolje maknuti svoju djecu i svoju imovinu.

A to uvelike i potpuno nepravedno otežava život mnogim Romima koji žive pošteno i čija djeca, kao i sva druga djeca, sanjaju o tome da u životu budu prihvaćeni ne zbog onoga što im piše na rodnom listu nego zbog onoga kakvi su. U Hrvatskoj je ustavno pravo svakog državljanina Republike Hrvatske da je jednak kao i svi drugi pred sudovima i drugim državnim i inim tijelima koja imaju javne ovlasti.

Svatko je nedužan, prema tom istom Ustavu, i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom presudom ne utvrdi krivnja. Dakle, centri za socijalnu skrb, Ministarstvo socijalne skrbi, javnopravna su tijela koja imaju svoje ovlasti, ali i obvezu sankcionirati sve one koji na protupravan način postupaju sa pomoći koja im je dodijeljena.

Jednako kao što imaju obvezu i ovlast oduzeti djecu obiteljima koje ne skrbe dobro o njima, bilo da se radi o Hrvatima, Srbima, Mađarima, Slovencima ili Romima – ako su državljani Republike Hrvatske. Ako postoje određena saznanja o konkretnim osobama s imenom i prezimenom koje treba sankcionirati, to je na institucijama da učine.

Sve preko toga, medijsko spekuliranje o nekim “mladićima”, “zaštitaru” itd. koji su svi redom bezimeni, a prozivaju jedan narod imenom, suvišno je. Mi smo kao udruga u posljednjih 6 godina uspješno surađivali sa centrima za socijalnu skrb u Murskom Središću i Čakovcu, kao i sa gradonačelnikom Murskog Središća i uviđamo i pohvaljujemo veliki trud koji ulažu u pomoć Romima.

Upravo zato smatramo da ovakvi medijski napisi, možda i nenamjerno, ruše ono što oni zajedno sa svima koji rade na integraciji Roma u društvo grade već dugi niz godina. Mi volimo reći malim Romima, od kojih se mnogi bore s osjećajem manje vrijednosti i srama zbog toga što su Romi, da nije sramota biti Rom nego je sramota biti lopov, varalica, lažov. Pa neka tako i bude.

Neka lopovi budu samo lopovi, bez boje kože i nacionalnosti, a varalice neka budu varalice, s konkretnim imenima i prezimenima, neovisno o tome iz kojeg naroda dolaze, stoji u priopćenju Udruge volontera ‘Pruži mi ruku’ koje je potpisala predsjednica Udruge Nataša Sulić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije