Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO Miroslava i garda u Svetom Martinu - njezin hobi stvara čuda

VIDEO I FOTO Miroslava i garda u Svetom Martinu - njezin hobi stvara čuda

Svečanost otvaranja započela je na način što je pred publiku kao dekor došla skupna pripadnika Zrinske garde. Autoricu izložbe , odjevene u renesansno ruho, držeći je pod ruku, je doveo domaćin skupa općinski načelnik Općine Sveti Marin na Muri Dražen Crnčec koji je i vodio program otvaranja. Sve je započelo međimurskom narodnom popijevkom 'Međimurje malo' u izvođenju štrigovskih 'Stridonna' koje su nam u tijeku programa otpjevale i skladbu 'Jednu sem ružu mel' i po autoričinoj osobnoj želji 'Rijeka Mura tiho šumila'.

Govoreći na skupu, načelnik Crnčec je izrazio radost postavljanja prelijepih fotografija stasitih momaka u njihovoj sredini kazavši kako one u neku ruku ovdje imaju i svoje mjesto jer su Zrinski stolovali i na ovim prostorima. Miroslavi je zahvalio za taj trenutak, zahvalio joj je što je vratila i dio njihove povijesti u galerijske prostore.

Govoreći pred okupljenima, autorica je kazala kako je ovu najsjeverniju hrvatsku općinu odbrala za privremeni 'dom' njenog ponosa iz razlog što joj se sviđa ova sredina, odnosno gostoljubivost ovih ljudi.

- Ovdje se osjećam kao kod kuće! - istaknula je, a što je izmamilo pljesak okupljenih, pogotovo domaće publike. Zahvalila je pripadnicima Zrinske garde i njenom dozapovjedniku Goranu Perčiću što su ovaj trenutak učinili još svečaniji. Nije zaboravila spomenuti zahvalu svojoj obitelji, mami Alenki, bratu Hrvoju, koji je dio te Garde, i sjetiti se tate 'na nebu'.

Za riječi podrške i ohrabrenja zahvalila se i ljubavi svoga života, 'dečku' Hrvoju koji je u Gardi pripravni član. Nije zaboravila spomenuti niti pomoćnice koje su punih pet sati postavljale izložbu, posebnu istaknuvši svoju prijateljicu i suradnicu po objektivu Leu Perhoč.

U ime Međimurske županije, odnosno opravdano odsutnog župana Matije Posavca, o Miroslavi je biranim riječima, koje rijetko susrećemo u takvim prigodama, govorila dr. sc. Sonja Tošić Grlač, zamjenica pročelnika za Društvene djelatnosti Međimurske županije.

Ona je istaknula radost što je dio ovoga dekora, a govoreći o Miroslavi Novak, istaknula je kako rijetki znaju da je ona prosvjetna djelatnica, a da je foto-objektiv samo njezin hobi koji stvara čuda u bilježenju međimurske stvarnosti, a što doprinosi ugledu i prepoznatljivosti Međimurja.

- Svojom ljubavi prema ovoj vrsti fotografije Miroslava od zaborava čuva našu baštinu i kulturu, stvarajući budućnost- istaknula je. Izrazila je želju da ova četvrta izložba fotografija uskoro preraste u petu...kako bi nam priuštila još sličnih trenutaka.

U činu proglašenja izložbe otvorenom pridružio joj se i načelnik Crnčec.

-'Navik on živi ki zgine pošteno!'- gromoglasno su pozdravili skup dečki u povijesnim odorama.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!