ZNATE LI da su nekad svećenici pavlinskog reda boravili u Međimurju?

Znate li da su nekad svećenici pavlinskog reda boravili u Međimurju? Oni su imali svoj samostan u Šenkovcu, kojega su 1376. godine osnovali tadašnji feudalni vlasnici Međimurja braća Lacković.

Izgradnju samostana nastavila je obitelj Celjskih koja 1420. godina samostanu dodaje posjed Šenkovec. Od 1546. novi gospodari Međimurja mijenjanju naziv samostana u Svetojelenski.

Samostanski kompleks oštetili su protenstanski neimiri i veliki požar 1695., nakon kojeg je obnovljena crkva u potpunosti barokarizirana. Nova katastrofa zadesila je Šenkovec kada je snažan potres 1738. godine izazvao nova oštećenja.

Za vrijeme napoleonskih ratova samostan služi kao vojno skladište, a crkva kao pekarnica. Krajem 19. stoljeća grofovi Feštetić ruše dotrajali samostan. Arheološka istraživanja uz crkvicu, pronašla su ostatke redovničkog samostana i pavlinske crkve.

Najvažniji pronalazak su temelji heksagonalnog mauzoleja obitelji Zrinskih.Važna je i unutrašnjost u kojoj su konzervatori uz kasnobarokne pronašli i gotičke slikarije. Brigu o obnovi i zaštiti ovog nultog spomenika kulture vodi Muzej Međimurja Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije