‘JESEN U MIHOVLJANU’ Uspješna tradicionalna priredba sa dragim gostima

Članice i članovi KUD-a “Mihovljan” na Kataleje su sa svojim dragim gostima iz Slovenije, iz Šentjura i gostima iz Selnice organizirali još jednu uspješnu tradicionalnu priredbu pod nazivom “Jesen u Mihovljanu”.

Glazbeno i scensko izvođenje pjesama, plesova i narodnih običaja u Šentjuru ima desetljetnu tradiciju pa tako rad folklorne skupine “Šentjur” seže u davnu 1963. godinu.

Na nastupu u Mihovlljanu ovo je folklorno društvo nastupilo sa svojom stalnom i tzv. seniorskom postavom.

Svojom uistinu fascinantnom izvedbom publici su prikazali dvostrukii splet Kozjanskih plesova, jedan u svečanoj nošnji i drugi u svakodnevnoj nošnji.

Na zanimljiv je način prikazan običaj na Kozjanskem u kojem su prilikom završetka rada na polju mladi dečki zaigrali “ples klobukov” pri kojem je pobjednik uzeo djevojku sa kojom je otplesao pobjednički ples.

KUD “Selnica” kao najmlađe osnovano folklorno društvo u Međimurju zadivilo je publiku sa izvođenjem spletova tradicionalnih pjesama i plesova iz Međimurja.

Tamburaška skupina KUD-a “Selnica” izvela je nekoliko Međimurskih pjesama te time ponovno pokazala da je Selnica oduvijek bila mjesto sa vrlo dobrim i brojnim tamburašicama i tamburašima.

Članice i članovi domaćeg KUD-a “Mihovljan” izvele su također splet Međimurskih plesova, ali su domaću publiku iznenadili sa vrhunskim izvođenjem spleta pod nazivom “Gustuvaje” u kojem su zorno opisali nekadašnji način “kupuvaja mladenke”.

Publika je uistinu mogla uživati u odlično organiziranoj i prekrasnoj izvedbi svih nastupajučih društava kao i domaće pjesnikinje Karmen Žilavec Blagus koja je odrecitirala pjesmu o svim Katicama i zaželjela im sretan imendan.

Druženje se uz muziku sastava koji su nastupali na priredbi i bograč odužilo do u kasno u noć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije