FOTO Predstava ‘Črna mati zemla’ dirnula u srce sve Međimurce

>> Predstava Črna mati zemla u CZK Čakovec (Četvrtak, 30.11.2017.)

Dugo, vrlo dugo se jučer kasno navečer, posljednjeg dana studenog, u čakovečkom Centru za kulturu nije stišavao pljesak upućen protagonistima predstave ‘Črna mati zemlja’ iz Zagrebačkog kazališta mladih, a svoj je jači intenzitet doživio kada su na pozornicu među glumce došli Kristian Novak, autor romana po kojem je predstava rađena, te Dora Ruždjak Podolski, redateljica predstave.

Predstava je bila rasprodana mjesec dana unaprijed, a prema riječima ravnatelja Centra Ladislava Varge i 70-tak ulaznica za slobodno prodaju za tili čas je planulo. Izrazio je radost da će tako biti i za naredne četiri predstave.

Za ovu predstavu tražili su se i pomoćni stolci koji su bili začas popunjeni, a kako i ne bi jer je u autorovo Međimurje stigla predstava koja je na 25. dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta bila pobjednička.

I ako ih je odgledao dosta svojih predstava te je večeri Kristian Novak bio u posebnom svijetu. Njegova ‘Črna mati zemla’ došla je na tlo gdje se radnja predstave odvija:

– Jako sam uzbuđen kao i cijeli ansambl ZeKaeM-a. Ovo mi je, nakon premijere, prva najvažnija predstava jer mi je jako stalo da se sve skupa u pravom svijetlu prezentira međimurskoj publici s obzirom da je to međimurska priča.

Svi su se jako trudili da usavrše međimurski, barem naglasak, tako da je to veliki dan i za njih, a ne samo za mene – rekao nam je prije početka predstave autor romana Kristian Novak, čovjek izuzetno susretljiv, elokventan i pristupačan. Još je dodao kako su pripreme za predstavu trajale mjesecima jer su je u kazalištu shvatili jako ozbiljno, nekima je sjelo dobro, nekima malo slabije, ali u globalu sve je bilo savršeno.

A ‘Črna mati zemla, koju je do sada vidjelo devet tisuća gledatelja, donijela je na tom natjecanju i nagradu za najbolju režiju Dori Ruždjak Podolski, ali i nagradu za sporednu ulogu Urši Raukar.

Od glumačkog ansambla dojmili su nas svi, no izuzetan je bio glavni protagonist Adrian Pezdirc u liku Matije. Matija Dolenčec pokušava stvaralačku i ljubavnu blokadu riješiti uranjanjem u potisnute traume svoga djetinjstva. Glavna tema je krivnja sedmogodišnjeg dječaka koji u zatvorenoj sredini ne može saznati odgovore na pitanja koja muče njegovu izuzetno kompleksnu dušu kroz prizmu odrastanja u Međimurju danas.

Valja istaknuti brojne mitološke motive Međimurja koji nadopunjuju i obogaćuju cijelu priču, a tu je i prekrasan, bogat međimurski jezik kojim se govori u romanu. Sve to čini ga vrlo izazovnim za uprizorenje za što posebne zasluge pripadaju Tomislavu Zajecu, autoru dramatizacije. U predstavi su naglašeni i etnološki elementi Međimurja, od mitova i legendi do melosa.

Riječ, dvije o autoru

Kristian Novak rođen je 14. svibnja 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a Opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje diplomski dvopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao je 2005. godine.

Godine 2007. upisao je Poslijediplomski doktorski studij lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorski rad pod naslovom ‘Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira’ obranio je u ožujku 2011. godine. Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998. – 2009.) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Danas je zaposlen kao viši asistent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Književnošću se počeo baviti u srednjoj školi. Mladenačka poezija objavljena mu je između ostaloga i u Antologiji međimurske mlade lirike (2011).

Godine 2005. objavio je roman ‘Obješeni, u izdanju Biblioteke Insula, koja uz potporu Grada Čakovca okuplja kvalitetne međimurske autore. Godine 2013. objavio je roman ‘Črna mati zemla, u biblioteci KaLibar zagrebačkoga Algoritma, a 2016. roman Ciganin, ali najljepši u izdanju Naklade OceanMore.

Riječi gledatelja predstave

– Na predstavu sam došla prvenstveno radi toga što još nisam stigla pročitati knjigu pa mi uvod da je pročitam. Drugo, htjela sam vidjeti, doživjeti dio moga djetinjstva. Ustvari priče mojeg pokojnog oca koji je, sve što se je dešavalo u predstavi, pričao nama djeci, odnosno kako se živjelo u Međimurju. Predstava me vratila u djetinjstvo….-riječi su dr. Marije Hegediš Jungvirt.

– Naša visoka očekivanja u potpunosti su ispunjena,a predstava ‘Črna mati zemla’ opravdala je visoku ljestvicu koju je Kristian Novak postavio svojom knjigom- misle mlade prosvjetne djelatnice Darja, Željka i Maja.

– Prije svega došao sam na predstavu jer je riječ o Međimurju i književnom djelu koje govori o životu u Međimurju. Predstava mi se dopala i natjerala me da što prije pročitam roman- kazao je Branko Gregor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije