Vijesti / Društvo
Društvo
AFERA MULJ Županija naručila detaljnu analizu tla u Orehovici

AFERA MULJ Županija naručila detaljnu analizu tla u Orehovici

Zdravlje i sigurnost stanovnika Međimurja, kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i ekološka zaštita na međimurskim poljima su najvažniji prioriteti. Stoga je rano jutros održan sastanak u Općini Orehovica na kojem su bili inspektori Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva zaštite okoliša RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, zajedno s načelnikom Općine Franjom Bukalom i županom Međimurske županije Matijom Posavcom, koji su osobno obišli teren.

>>> MULJ JE PREOPASAN Sadrži teške metale, ali i radioaktivni jod

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Utvrđuju se sve okolnosti, način prijevoza, dozvole i analize mulja na polja uz Orehovicu. Izuzimaju se ujedno uzorci sa spomenute zemlje po nalogu ministarstva, ali unatoč tome Međimurska županija je naručila još jednu detaljnu analizu tla i uzoraka sa spornih lokacija, što će raditi Bioinstitut.

Analiza će obuhvatiti utjecaj teških metala, pesticida i dioksina te ostalih sastojaka i s rezultatima koji će stići za 7 do 10 dana, odmah upoznati javnost.

Policijska uprava međimurska i Općinsko državno odvjetništvo tijekom vikenda su provodili izvide, dok policija pojačano nadzire teretni promet na području županije. Cijeli ovaj slučaj svakodnevno i s osobitom pozornošću pratit će stručne službe i zdravstvene ustanove Međimurske županije.

Procedura je takva da će nakon rezultata analize, ukoliko se pokaže bilo kakvo protuzakonito djelovanje, slučaj preuzeti i ostale nadležne institucije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!