Vijesti / Društvo
Društvo
KRAĐE DRVA Svakodnevni prizori na cestama Međimurja

KRAĐE DRVA Svakodnevni prizori na cestama Međimurja

Dolaskom hladnijih dana i nižim temperaturama započela je sezona grijanja. U tom djelu godine obično se povećava opasnost od mogućih šumskih krađa koje izazivaju reakciju javnosti.

Kod većine šumskih krađa progon protiv počinitelja poduzima se po službenoj dužnosti, ali kada je vrijednost ukradenih drva ispod zakonskog cenzusa (manje od tisuću kuna) predmeti se rješavaju privatnim tužbama. Policija u svim slučajevima poduzima zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelji pronašli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Županijski centar 112 Čakovec javlja kako je u srijedu u 11:35 sati zaprimio je dojavu o krađi drva iz šume između Štefanca i Male Subotice. 

Naš čitatelj poslao nam je fotografije koje je snimio baš toga dana u Štefancu. - Evo kako se prevoze drva. Ljudi pripazite i obiđite svoje šume - napisao je. Nije poznato da li ove fotografije imaju poveznicu s spomenutom krađom, no ovaj prizor dolaskom zime sve je češći na međimurskim cestama.

Kod većine šumskih krađa progon protiv počinitelja poduzima se po službenoj dužnosti, ali kada je vrijednost ukradenih drva ispod zakonskog cenzusa (manje od tisuću kuna) predmeti se rješavaju privatnim tužbama. Policija u svim slučajevima poduzima zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelji pronašli, kažu u policiji.

Policijska uprava međimurska šumskim krađama pridaje veliku pozornost te ih je postavila na sam vrh liste prioriteta. Policijski službenici svakodnevno obilaze najugroženije lokacije na području naše Županije. Ujedno, surađuju s nadležnom inspekcijom, koja je ovlašteni tužitelj u slučajevima prekršaja prema Zakonu o šumama. Ove godine u 82 slučaja prijavili su nadležnoj Šumariji prekršaje nezakonitog prijevoza drva.

- Zbog svih mjera koje poduzimamo očekujemo smanjenje broja šumskih krađa. Ujedno, apeliramo na sve vlasnike šuma da obilaze svoje parcele, kako bi i na takav način, zajedničkom suradnjom spriječili šumske krađe. Svakoko, molimo građane da šumske krađe prijavljuju odmah po saznanju jer tada postoji veća mogućnost da će se prikupiti dokazni materijali (tragovi, korisna saznanja i sl.), a koji bi potom mogli doprinijeti otkrivanju počinitelja.

Ukoliko, vlasnici primijete da su im iz šume ukradena drva, odmah neka obavijeste policiju na broj telefona 192 ili se osobno jave u najbližu policijsku postaju - poručuju iz PU međimurske.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!