TOP DESET božićnih recepata

Kako postajemo ushićeni od same pomisli na prosinačke kulinarske radosti, odlučili smo spremni dočekati višednevno čarobiranje s božićnim kolačićima. Složili smo omiljeni popis recepata koji su neizostavni na blagdanskom stolu, a karakteristični za sve dijelove Hrvatske.

1. Fritule – pržene okruglice čiste sreće

Svaka se majka i baka kunu u najbolji recept za poznatu dalmatinsku deliciju. Tradicija fritula za Badnjak održala se generacijama u Dalmaciji, toliko da se u Splitu prije Božića održava prvenstvo fritula. Tijekom godina, originalne posne fritule od dizanog tijesta poprimile su različite varijante pa danas imamo brze verzije s grizom, jogurtom ili jabukama.

Iako im je tradicionalna svrha da budu posne, izazivamo vas da isprobate provjereni recept blogera Darka Kontina.

Sastojci: 2 zrele banane, 120 g glatkog brašna, 2 jušne žlice šećera, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 50 g mliječne čokolade ulje, šećer u prahu po potrebi

Priprema: Ogulite dvije zrele banane i protisnite ih vilicom u kašu. Na njih stavite jaje, dodajte 120 grama glatkog brašna, dvije žlice šećera, cijeli paketić praška za pecivo i sve dobro pomiješajte u gustu tekuću smjesu. Dobivenu smjesu sa žlicom odvajajte i stavljajte u vruće ulje gdje je potrebno pržiti fritule svega par minuta. Žlicu uronite kratko u vruće ulje prije uzimanja smjese za fritule. Tako se smjesa lako i brzo odvaja od žlice kod stavljanja u ulje i cijeli postupak prženja znatno se ubrzava. Kada su fritule rumene s obje strane, odložite ih na papirnati ubrus. Otopite čokoladu i prelijte fritule.

2. Medenjaci: medeni kolačići našeg djetinjstva

Mekani kao duša, nestaju brzinom munje, medenjaci u većini bude miris djetinjstva. Kao i svi suhi kolačići, zahvalni su jer mogu dugo stajati, a s ovim receptom nećete pogriješiti.

Sastojci: 350 g brašna, 100 g šećera, pola vrećice praška za pecivo, po želji začin za medenjake i nekoliko žlica meda, 100 g mljevenih badema,2 jaja, 120 g maslaca

Priprema: Tijesto umijesite od svih sastojaka, ostavite sat vremena, utisnite badem i pecite deset minuta na 180 do 200 Celzijevih stupnjeva.

3. Vanilin kiflice

Bilo da ih zovete vanilij kiflice, kiflice od vanilije ili vanilin kiflice, oplemenit ćete ih pravim bourbon štapićima od vanilije. Mahune vanilije nezamjenjive su kada je riječ o kiflicama jer ćete dobiti onu pravu aromu vanilije. Nemojte da vas zavara naizgled jednostavan recept, za kiflice vam treba vješta ruka i puno volje.

Sastojci: 400 g brašna, 200 g maslaca, 100 g mljevenih badema, vanilin šećer, 100 g šećera, 2 jaja

Priprema: Pomiješajte maslac s brašnom, dodajte šećer, bademe i jaja. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto, ostavite tijesto da odleži te nakon formiranja polumjeseca pecite na 180 stupnjeva 10 minuta.

4. Rafioli – trogirska božićna uzdanica

Slatki suhi jastučići punjeni su nadjevom od badema, a najčešće se pripremaju u južnim krajevima Hrvatske. Kolači su to koji mogu stajati i po dva tjedna, a ljubiteljima rafiola čak su i draži odstajani. Najpoznatiji su trogirski rafioli koji su dio tradicije dulje od sto godina. Zamolili smo Karmelu Zorić i Mariju Savudu, koja je dugi niz godina pekla rafiole za poznati brend Delicije, da nam otkriju tajnu rafiola.

– Originalni recept strogo je čuvana obiteljska tajna, ali nekoliko postulata trebate poštovati. Tijesto treba biti tanko, isključivo s bademima, obavezno dodajte korice od limuna i naranče, a tajna je u likeru od maraske pa ni slučajno nemojte stavljati rum ni kruškovac – ističe Karmela Zorić. Sestre Karmela i Marija za recept koriste maslac dok je nekolicina još uvijek vjerna svinjskoj masti.

Naš recept za rafiole: 600 g brašna, 120 g maslaca, 5 žumanjaka, 120 g šećera, vanilin šećer, maraskino, 200 ml mlijeka, korica limuna i naranče

Nadjev: 500 g samljevenih badema + 500 g šećera, 200 g maslaca, žlica kakaova praha, 100 ml maraskina, snijeg od 6 bjelanjaka

Nakon što napravite tijesto, radite nadjev. Što tanje razvaljajte tijesto i režite krugove. Punite nadjevom te preklopite. Vilicom pritisnite i pospite šećerom. Pecite ih na 170 stupnjeva dok ne uhvate boju.

5. Rožata – kremasto savršenstvo

Još jedna dalmatinska poslastica koja okusom oduševljava, a često zavara naizgled bazičnim receptom. Ako pogledate recept, prvo što vidite jest puno jaja i aroma. Upravo u tome leži tajna prave rožate za koju su poželjna domaća jaja i liker od ruže. Ne dajte se zbuniti spominjanjem Banja Marije (bain-marie) u receptu, riječ je o dalmatinskoj inačici francuskog prijevoda vodene kupelji u kojoj se rožata peče. Zahvaljujući kupelji, rezultat je najfiniji puding s karamelom.

Sastojci: 6 jaja, 6 žlica šećera, vrećica vanilin šećera, korica naranče, liker od latice ruže, 500 ml mlijeka, za karamel vam treba 200 g šećera

Priprema: Mlijeko prokuhajte sa šećerom i maknite s vatre da se ohladi. Izmiksana jaja pomiješajte s hladnim mlijekom, dodajte ostale sastojke. Šećer za karamel otopite pazeći da ne zagori, razlijte po stranama posude u kojoj pečete rožatu i čekajte da se ohladi. Gotovu smjesu ulijte u posudu za pečenje te je stavite u veći protvan s vodom (spomenuta kupelj). Pecite sve skupa u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 160 stupnjeva.

6. Međimurska gibanica

Ne pretjerujemo ako kažemo da je gibanica statement slastica međimurskog kraja. Spoj maka, oraha, sira i jabuka tvori slojeviti međimurski kolač, a četiri sloja slažu se redom: orasi, sir, mak te jabuke na kraju.

Sastojci: kilogram oštrog brašna, prstohvat soli, 200 ml ulja, 2 jaja i voda po potrebi

Priprema: Tijesto razvaljamo, nakon što odstoji, tanko ga razvučemo. Nakon toga pripremamo nadjeve. Za nadjev s orasima pomiješamo 200 g oraha, 100 g šećera i rum; za nadjev od sira pomiješamo 500 g svježeg sira, 2 jaja, koricu limuna i oko 100 g šećera; Za nadjev od maka miješamo 200 g mljevenog maka, 200 ml mlijeka, dva vanilin šećera; Za nadjev od jabuka koristimo 600 g jabuka, 100 g šećera, cimet i vanilin šećer. Nakon pripreme tijesta, slažemo redom slojeve prema uputama prethodno premazujući tijesto maslacem. Za kraj ostavimo dva lista, premažemo maslacem i pečemo na 160 stupnjeva oko sat vremena.

7. Šape

Dobre stare šape s orasima tipičan su kolač božićnog stola svih krajeva Hrvatske. Šećer, maslac i orasi, glavni su sastojci bakinih šapa, dok neki maslac mijenjaju svinjskom mašću, s čime također nećete pogriješiti.

Sastojci: 150 g oraha, 300 g brašna, 120 g maslaca, vanilin šećer, prašak za pecivo

Priprema: Pomiješajte maslac sa šećerom, jajem i orasima. Dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo, zamijesite tijesto i ostavite da odmori. Kalupe pospite brašnom, napunite tijestom i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta.

8. Londoneri

Još jedan pobjednički recept Božića kolačići su s orasima, koji bez obzira na ime, nemaju mnogo veze s glavnim gradom Velike Britanije. Bez obzira na porijeklo, londoneri su desetljećima dio tradicije Božića. Orasi s prhkim tijestom i pekmezom najbolji su primjer božićne klasike. Ako ste pobornik modernijih inačica, predlažemo pomaknute londonere s čokoladom.

Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, vanilin šećer, 2 jaja, prašak za pecivo, 2 žlice mlijeka

Priprema: Umijesite tijesto, ostavite da odleži i stavite u pleh. Premažite pekmezom po želji i pripremite nadjev od čokolade. Istucite dva bjelanjka u snijeg, dodajte otopljenu čokoladu (150 g) i 100 g nasjeckanih oraha ili badema. Namažite na tijesto i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

9. Kuglof

Svaka zemlja ima svoj recept za božićni kolač, kojim završava bogati božićni ručak. Često zamijenjen s omiljenim talijanskim panettoneom, kuglof možete pripremati na tisuću načina. S provjerenim receptom, dajte si mašti na volju dodajući začine po želji.

Sastojci: 100 g šećera, vanilin šećer, 200 ml jogurta, 3 jaja, 120 ml ulja, 200 g brašna, prašak za pecivo

Priprema: Jaja i šećer mutite mikserom, dodajte jogurt, ulje te pomiješajte s brašnom i praškom za pecivo. Smjesu izlijte u pobrašnjen kalup za kuglof i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Dodajte suho voće po želji.

10. Orahnjača i makovnjača

Vjerojatno najpoznatiji kolač od dizanog tijesta, omiljen je s nadjevom od oraha ili maka. Za tijesto se pridržavajte uputa iskusnih domaćica jer vrlo lako može poći neželjenim smjerom. Sigurno ste čuli legende o utjecaju vremenske prognoze na tijesto, što ne trebate potpuno zanemariti. Tijesto ostavite da se diže na toplome, a nadjev slobodno oplemenite sastojcima po želji. Za mišljenje i recept upitali smo blogera Darka Kontina koji je s nama podijelio majčin recept za makovnjaču s rogačem. Princip je isti kao i s drugim orašastim smjesama, rogač se prelije vrućim mlijekom te se doda snijeg od bjelanjaka.

Klasični recept za makovnjaču (koju jednostavno pretvorite u rogačnjaču):

Sastojci: 500 g oštrog brašna, 500 g šećera, 2 dag svježeg kvasca ,200 ml mlijeka, 100 ml ulja, 3 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice ruma, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 2 žumanjka, korica limuna

Nadjev: 500 g maka, 400 ml mlijeka, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 žlice ruma, 2 bjelanjka (ostatak od 2 žumanjka za tijesto), korica limuna

Priprema: Kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka i šećera da se digne. Pomiješajte žumanjke, jaje, sol, vanilin šećer, rum, vrhnje i limunovu koricu. Dodajte brašno, kvasac i ostatak mlijeka. Kuhačom tucite tijesto dok se ne počne odvajati od posude i pojave mjehurići. Tijesto stavite dizati na toplo mjesto dok se ne udvostruči. Ponovno ga istucite, stavite na pobrašnjenu površinu i podijelite na dva dijela. Razvaljajte na centimetar debljine, premažite nadjevom i stavite u namašćen lim, pa neka se još malo diže. Nadjev pripremite tako da sve pomiješate s vrućim mlijekom, dodate snijeg od bjelanjaka. Nakon toga pecite do jedan sat na 180 do 200 stupnjeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije