FOTO ‘Žgančevi zapisi’ ne odlaze u zaborav

Dr. Vinko Žganec zapisivao je svjetovne i crkvene hrvatske pučke popijevke iz Međimurja i time postao jedna od važnijih osoba u očuvanju ovdašnjeg nacionalnog bića, točnije njegove riječi i narodne kulture.

>>> FOTOGALERIJA – Večer Žgančevih zapisa u Domu kulture Vratišinec

Njegovo bilježenje pjesama iz puka ima višestruki značaj za hrvatsku kulturnu povijest. Zapisao je preko 30 tisuća narodih napjeva i tekstova. Nažalost, glavnina tih zapisa ostala je u rukopisima, a manji dio je objavljen.

Interes za “Žgančeve zapise” unatoč tome ne opada. Dokazuje se to ovogodišnjim svečanim programom u Društvenom domu u Vratišincu.

Volja za održavanjem kajkavske riječi i popevke ne jenjava, a najbolji dokaz su i ovogodišnji brojni izvođači na tradicionalnoj Večeri “Žgančevi zapisi”.

Uzvanicima i brojnim sumještanima predstavili su se mlađa i starija folklorna skupina KUD Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca, KUD Sumarton iz susjedne nam Mađarske, Andrea i Goran Šafarić, pjevački zbor KUD Mursko Središće, KUD Podturen, KUD Ivanovec, Samanta Grahovec, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, etno duo Goga i Željko, ženska vokalna skupina Ftičice iz Murskog Središća, Marija Biber i mješoviti pjevački zbor Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca.

Uz mnoge pjevače i goste večer su uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec Željko Maček, župnik vlč. Pavao Mesarić i zamjenica načelnika općine Vratišinec Milena Granatir.

“Lijepo je ovako se okupiti i njegovati našu tradiciju, našu baštinu, nešto što čuvamo od zaborava, a koju ćemo dokle god postojimo, poštivati i baštiniti. Vinko Žganec bio je Vratišinčar i budite ponosni na svog sumještanina, našeg Međimurca, na svaki njegov zapis i operne arije zajedno s Florijanom Andrašecom. Oni predstavljaju bogatstvo tradicije, kulture i upravo ovakva održavanja su dokaz ih ne puštamo u zaborav i predstavljamo kao naš ponos”, istaknuo je župan Posavec.

Spomenimo da se Večer “Žgančevih zapisa” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Općine Vratišinec, uz pomoć brojnih podupiratelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije