STIPENDIJE Grad Čakovec i Međimurska županija u samom vrhu

Nezavisni portal Gradonačelnik.hr objavio je novu analizu iz koje je vidljivo kako je Čakovec među najboljim gradovima u Hrvatskoj kad su u pitanju izdvajanja za stipendije.

Nakon što su u proteklim tjednima analizirali koliko su gradonačelnici u 2016. godini potrošili na reprezentaciju i službena putovanja, aktualni natječaji gradova za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija te najave brojnih gradova kako će povećati izdvajanja za studente potaknuli su novinare portala Gradonačelnik.hr da istraže koji su to gradovi u prošloj godini i konkretnim izdvajanjem potvrdili deklarativni stav da ključ budućnosti i razvoja leži u ulaganju u mlade i njihovo obrazovanje.

Podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu potvrdili su tako da je Grad Čakovec na visokom 4. mjestu u kategoriji svih gradova u Hrvatskoj po visini izdvajanja za stipendije i udjelu u proračunu za iste. Čakovec za stipendije izdvaja 1,69 posto proračuna, odnosno 125.318.378 kuna.

Čakovec je i u top deset gradova koji su najviše kuna po stanovniku izdvojili za stipendije – 77.99 kuna po stanovniku.

Od županija, najviše je za stipendije u prošloj godini izdvojila Međimurska – 1,26 posto proračuna, odnosno 13,30 kuna po stanovniku. Na drugom je mjestu Varaždinska sa 0,68 posto, potom Krapinsko-zagorska – 0,67 posto, Zagrebačka – 0,61 posto i Bjelovarsko-bilogorska – 0,60 posto proračuna.

Međimurska županija uz stipendije studentima subvencionira i kamate na kredite

Međimurski župan Matija Posavec pojašnjava kako je ulaganje u obrazovanje i usmjeravanje javnog novca prema građanima temeljna politika Međimurske županije.

– Za potrebe obrazovanja i ulaganja u školstvo Međimurska županija izdvaja više od 40 posto sredstava svog proračuna, radeći po načelu da se samo ulaganjem u mlade stvara nova vrijednost, zalog za napredak sredine, ali i društva u cjelini.

Ujedno smo obrazovanje ukomponirali u svaki vid svog djelovanja te radimo ono za što ni država još nije pronašla rješenja, izravno povezivanje s gospodarstvom, svjesni kako će educirana i sposobna radna snaga sigurno generirati čitav niz pozitivnih trendova, ali i onaj najvažniji – da i mladi i investitori ostanu na ovom području, ističe Posavec.

Osim samih stipendija, studentima pomažu i subvencijama kamata na studentske kredite tako što Županija, za vrijeme isplate tih kredita, odnosno tijekom studiranja i vremena počeka otplate, u cijelosti podmiruje kamate.

Najboljim studentima koji ostaju živjeti i raditi u Međimurskoj županiji pomaže se i u otplati dijela glavnice, napominje. Županija, dodaje, pokušava i tijekom školovanja na neki način nagraditi i sve najuspješnije učenike i studente, posebnim priznanjima, nagradama i prijemima jer to svjetski, europski i nacionalni prvaci svakako zaslužuju, kao i njihovi mentori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije