UZ GRANICU U MEĐIMURJU ‘Ništa se neće dogoditi, garantiram!’

– Mirno je, kako bi drukčije? Za nas se na Arbitražnom sudu sve dobro rasplelo, ali žao mi je susjeda iz Razkrižja koji su ostali u Hrvatskoj – kaže Cilika Lebar (58) iz zaselka na lijevoj obali rijeke Mure koji hrvatska administracija naziva Brezovec, a slovenska Mirišče.

Osmero stanovnika u pet kuća arbitražnom je odlukom koju Hrvatska ne priznaje pripalo slovenskoj općini Hotizi, i to je jedino što je Slovenija tu dobila. Što se od lipnja promijenilo u životima mještana?

– Ništa, osim lijepog osjećaja da smo sad i službeno u Sloveniji. Nikad nismo ni smatrali da pripadamo Hrvatskoj jer sve komunalije i poreze plaćamo Sloveniji. Nismo se nikad svađali sa susjedima Hrvatima – kaže C. Lebar. Kad se prije 34 godine udala u Mirišče, tu je živjelo trostruko više ljudi.

– Mladi su se odselili jer ovo nije perspektivan kraj za njih – veli. Slovenci su nezadovoljni što nisu dobili i zemljište na kojem je Hrvatska prije desetak godina podigla nasip koji cijelu Hotizu čuva od izlijevanja Mure. Arbitraža je prihvatila hrvatski stav da je granica stari tok Mure, a ne sredina novog toka, kako traže Slovenci.

I u Razkrižju, gdje je arbitraža potvrdila da je desetak kuća u kojima žive Slovenci na hrvatskom teritoriju, bilo je mirno. – Garantiram da se neće ništa loše dogoditi! – uvjerava nas župan Stanko Ivanušič.

Stanislav Rebernik, načelnik hrvatske općine Štrigove, veli: – Ne očekujemo incidente. Neke će obitelji prihvatiti ponudu slovenske vlade i preseliti se na slovenski teritorij. Nama će ostati nekoliko praznih kuća – kaže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije