STUDIJ U zadnjih 20 godina fakultet završio čak 10.231 Međimurac

Mijenja se obrazovna slika Međimurja koje je slovilo kao kraj s najmanje visokoobrazovanih građana, da bi danas iza sebe ostavilo nekoliko županija. Od 1996. do 2016. godine višu školu ili fakultet završio je čak 10.231 Međimurac.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 1996. godine višu ili visoku naobrazbu stekao je 151 građanin, deset godina poslije 414, a 2016. čak njih 710. Rekordna je bila 2012., kad je čak 895 mladih završilo studij.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori izračunali su i da je u toj županiji zabilježen najveći rast prosječne neto plaće u razdoblju od 2008. do 2015. godine, čemu su jednim dijelom pridonijele i te nove generacije.

Obnova školskih ustanova

U posljednjih deset godina porasla je za tisuću kuna, no i sa sadašnjih oko 200 kuna za državnim prosjekom zaostaje oko 19 posto. Problem koji će se morati rješavati je i otvaranje radnih mjesta na poslovima s većom dodanom vrijednošću, ako se mlade i visokoobrazovane želi zadržati u Međimurju.

– Istina je da sve više mladih Međimuraca nastavlja školovanje nakon srednje škole. Iz mojeg razreda svi su se nekamo upisali. Slijede svoje snove i čak im nije toliko važno kolika će biti plaća. Žele raditi ono što ih zanima – kaže Lana Agejev, studentica treće godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Prima 600 kuna općinske stipendije mjesečno i 500 kuna pomoći županije koja je na račune 2400 studenata prošle godine uplatila 1,2 milijuna kuna. Za potrebe ulaganja u školstvo Međimurska županija izdvaja više od 40 posto proračunskog novca, a za stipendije 1,26 posto proračuna, odnosno 13,30 kuna po stanovniku, što je najviše u Hrvatskoj.

– U gradnji, obnovi i dogradnji obrazovnih ustanova pokrenuli smo investicije vrijedne oko 100 milijuna kuna. Zaključuju se dva dugogodišnja projekta, dovršetak dvorane u Orehovici uz dogradnju škole, te izgradnja škole i sportske dvorane u Pribislavcu.

U ovoj će se godini otvoriti novi studentski dom vrijedan 9,5 milijuna, a uz to se provode projekti energetske učinkovitosti vrijedni oko 25 milijuna, koji obuhvaćaju i rekonstrukciju Učeničkog doma u Čakovcu koja će stajati 4,8 milijuna kuna – kaže župan Matija Posavec.

Visokoobrazovani, potvrđuju u čakovečkom područnom uredu HZZ-a, najmanje vremena provode čekajući na posao, premda je na burzi trenutačno oko 200 osoba sa završenim fakultetom i akademijom, te još toliko s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije