Vijesti / Društvo
Društvo
SVE JE VIŠE NESREĆA Policija u 'pojačanom' sastavu izlazi na ceste

SVE JE VIŠE NESREĆA Policija u 'pojačanom' sastavu izlazi na ceste

U noći sa 13. na 14. siječnja (sa subote na nedjelju) u vremenu od 22 do 4 sata na području Policijske uprave međimurske sve policijske postaje poduzet će pojačane aktivnosti u prometu u svrhu suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije.

Na području Policijske uprave međimurske u 2017. godini dogodilo se ukupno 768 prometnih nesreća, od čega sedam s poginulim osobama, 214 s ozlijeđenim osobama i 547 s nastalom materijalnom štetom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U prometnim nesrećama s poginulim osobama smrtno su stradali jedan pješak, jedan putnik u osobnom automobilu, dva vozača bicikla i tri vozača osobnih automobila. Kako je u 2016. godini smrtno stradalo šest osoba, ovo je povećanje za 16,66%, teško ozlijeđene osobe su u padu za 15 osoba ili 18,07%, a lako ozlijeđene osobe su u porastu za sedam osoba ili 3,21% - kažu u međimurskoj policiji.

S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom siječnja 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (s petka na subotu i subote na nedjelju), ali i u ostatku tjedna, poduzmati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“:

- prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,
- nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
- nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece),
- nepropisne uporabe mobitela,
- druge teške prekršaje koji uzrokuju najteže prometne  nesreće.

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Savjeti sudionicima u prometu

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
- poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
- ne koristite mobitel tijekom vožnje,
- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu ne ulazite u rizična pretjecan
- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!