Vijesti / Društvo
Društvo
VINCEKOVO Kamo i kada? Međimurski bregi vas željno iščekuju

VINCEKOVO Kamo i kada? Međimurski bregi vas željno iščekuju

Sve nam je bliže Vincekovo koje se slavi naveliko i u Međimurju. Donosimo pregled pohoda koji se organiziraju po međimurskim bregima.

Vincekovo kod Kermana

Turistička zajednica Općine Nedelišće, Vinska kuća Kerman i Udruga 'Maxenca' Macinec pozivaju vas na Vincekovo kod Kermana!

U subotu, 20. siječnja na startu će biti poslužena domaća slanina, kobasice, kolači i znani specijaliteti kako bi u 9,30h svi imali dovoljno energije za pokret v brege.

Od 8,30 sati ispred Društvenog doma u Macincu je okupljanje, preuzimanje bonova za hranu i piće pa će prva pauza i okrjepa dobro doći u Badličanu kraj nogometnog igrališta.

Kad Vincekovi prijatelji oko 13 sati stignu do Vinske kuće Kerman sve će biti spremno za pravi obrok i tekuće osvježenje uz živu glazbu i spremnost za malo plesa. Članovi KUU 'Seljačka sloga' Nedelišće i ove godine će dočekati sve sudionike te ih počastiti plesom i pjesmom, a svojim dolaskom događaj će uveličati Mak Teatar iz Zagreba.

- Tko izdrži do 15 sati moći će se besplatno autobusom vratiti do Macinca. Vidimo se! - poručuju organizatori.

Vincekovo po štrigovskim bregima

Turistička zajednica Općine Štrigova i ove godine poziva sve zainteresirane na Vincekovo po štrigovskim bregima. Pohod će se održati u subotu, 20. siječnja.

- Prodaja bonova kreće u 8:30 u centru Štrigove, a u 9 krećemo prema prvim domaćinima na vinskoj cesti. Ovogodišnja posljednja stanica je caffe bar Čavlek, gdje će biti osigurano jelo za sve sudionike Vincekovog. Naravno, naš dobro poznati bend dočekat će nas na svakoj stanici. Rezervirajte 20. siječnja u svojim kalendarima, i vidimo se!

P.S. naše zimske službe su u pripravnosti, stoga nema straha od zametenih puteva - poručuju iz Turističke zajednice Općine Štrigova.

TZ Grada Preloga organizira Vincekov pohod u Gornjem Međimurju

Turistička zajednica Grada Preloga organizira Vincekov pohod u Gornjem Međimurju. Veseli autobus iz Preloga kreće u subotu, 20. siječnja. Polazak je zakazan za 8 sati kod autobusne stanice ispred Caffe bara 'City'.

Sve zainteresirane očekuje uživanje u predivnom krajoliku, obilazak vinarija, degustacija kvalitetnih vina naših vinara i obred rezidbe te kasni ručak. Budite i vi dio Vincekovoga!

Svi zainteresirani za rezervaciju mjesta javite se u ured Turističke zajednice Grada Preloga, broj telefona je 040 638 694. Cijena kompletnog izleta po osobi koja uključuje prijevoz, sve degustacije te ručak iznosi 170,00 kuna.

Autobus Turističke zajednice Grada Preloga posjetit će vinske kuće obitelji Kunčić, obitelji Borisa i Danice Novak, obitelji Tomšić, a ručak je predviđen u Restoranu Terbotz, uz također degustaciju vina. 

Planinarsko društvo Bundek organizira 20. po redu Vincekov pohod

Planinarsko društvo Bundek poziva na tradicionalni zimski 20. po redu Vincekov pohod, koji će se održati u nedjelju, 21. siječnja.

Pohod organiziraju po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježe Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Godine 2010. i 2016. Hrvatski planinarski savez proglasio je ovaj pohod najboljom planinarskom akcijom u Hrvatskoj te su za organizaciju Vincekovog pohoda primili Godišnju nagradu.

Pozivaju sve da se pridružite na pohodu po vinorodnim brežuljcima. Nijedan od njih nije viši od 300 metara. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta. Put započinje u Toplicama Sv. Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih bit će tradicionalan Vincekov obred), kreće se ravničarskim dijelom prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu, s obaveznom Bundekovom stajankom kod Bundek-brega.

Zatim su potrebna još neka dva kilometra do sportske dvorane u kojoj je kraj hodanja, a početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice). Hrana i piće nije uključeno u startninu.

“Na dan sv. Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu”, pa je tako i Vincekov pohod predviđen bez obzira na vrijeme. Nadajmo se dobrom vremenu jer poslovica kaže: Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče.

Start je između 8.00 i 9.00 sati u Toplicama Sv. Martin, na parkiralištu Toplica. Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice. Stajanku u M. Središću organizira Turistička zajednica Grada M. Središće. Za one koji dolaze svojim prijevozom: u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prelaza Gibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice sv. Martin. Prijedlog za sve one koji dolaze autom- ostaviti ih na parkiralištu u M. Središću i do Toplica idite autobusom kako kasnije ne bi morali po automobile.

Startnina je 15 kn za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze svojim busom), simboličan poklon (iznenađenje), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine na kraju u dvorani potrebno je priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću. Svaki sudionik za 10., 15. 20. Vincekov pohod dobiva nagradu. U dvorani je ove godine oranizirana i bogata tombola čija će nam sredstva pripomoći za izdavanje monografije Drušva.

Organiztori mole vodiče skupina da na startu kod info-punkta prijave svoje društvo i preuzmu kontakt brojeve domaćih vodiča ili HGSS- službe u slučaju potrebe.
– Svaki od nas hoda na vlastitu odgovornost, dužan je imati prilagođenu hodačku opremu prema vremenskim uvjetima – poručuju organizatori.

HKUU SVETI MARTIN organizira tradicionalni Vincekov pohod

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Sveti Martin iz Svetog Martina na Muri, organizira u nedjelju 21. siječnja 2018. tradicionalni Pohod u župni vinograd na Venec, a povodom Vincekovoga, dana i vremena posvećenog svetom Vinku, zaštitniku vinograda.

Okupljanje je na Trgu Svetog Martina u 13,30 sati, a prema kultnom Vencu polazak je u 14 sati, te bi nakon slaba 2 sata pješačenje prvi sudionici trebali stići u župni vinograd.

Kada se okupe svi, jer mnogi će popiti usputne gemište i slično, započeti će obred obrezivanja trsa te blagoslov svega što će se naći na trsu. Sve to uz stihove popevke međimurske i starinske Trsek moj zbudi se, dosta si spal.

I kada bude Amen, započinje veselje uz prekmurski ansambl Polanski zvoki iz Velike Polane, ali zapjevati i svirati će i drugi, dok će organizatori nuditi kuhano vino, gemište, čaj, kobasice, kolače i mnogo toga dobroga što ide uz ovakav događaj.

Dražen Crnčec, prvi čovjek općine i udruge, kaže, kako samo treba doći, a sve drugo, ljepše od ljepšega će se svakome dogoditi na Vencu i na putu do njega i s njega. Vidimo se!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!