FOTO Čelnici Županije prisjetili se obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

Prije 26 godina Hrvatska je postala međunarodno priznata država, kada su 15. siječnja 1992. godine njenu neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom.

Kako bi se prisjetili tog dana, čelnici Međimurske županije paljenjem svijeća, skromno i dostojanstveno, ali s pijetetom i velikim poštovanjem, odali su počast tome danu u vrijeme trajanja Domovinskog rata.

Delegacija Međimurske županije, župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcom, pritom je odala počast svim hrvatskim, ali i međimurskim braniteljima, paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Župan Posavec: “Međimurje je primjer kako se izgrađuje demokratsko, moderno i europsko društvo”

“Prisjećamo se 26 godina otkada nas je priznala tadašnja europska zajednica, današnja Europska unija. I prvi hrvatski predsjednik tada je rekao kako će to biti dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku povijest, te naglasio – danas slavimo, a nakon toga počnimo s izgradnjom demokratske države.

Mišljenja sam da s tim zadatkom još nismo gotovi, činimo to još i danas, a u Međimurju smo svakako u mnogo načina dobar primjer kako se izgrađuje demokratsko, moderno i europsko društvo za sigurnu budućnost generacija koje dolaze”, rekao je međimurski župan prilikom obilježavanja međunarodnog priznanja, kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet prisjećajući se naših branitelja koji su ono najvrjednije, svoj život, dali za našu slobodu i samostalnost naše zemlje.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije