HAPPY BIKE U planu izgradnja biciklističke staze koja će spajati tri županije

U utorak, 30. siječnja u prostorima Grada Letenye je održana početna konferencija europskog projekta Happy bike – ‘Unlimited bicycle experience along the Mura and Drava rivers’. Happy bike je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, javlja prelog.hr.

Partneri u ovom projektu su gradovi Letenye, Prelog, Ludbreg te Županijska uprava za ceste Varaždin. Uvodne su govore održali gradonačelnici Grada Letenyea Farkas Szilard, Grada Preloga Ljubomir Kolarek kao i Tomislav Osonjački iz Županijske uprave za ceste te Petra Međimurec ispred Grada Ludbrega.

Sudionike je pozdravio i Peter Cseresnyes, državni tajnik u Vladi Republike Mađarske. Uz predstavnike partnera, prezentaciju je održao i Miroslav Hržić koji je predstavio Prelog kao grad gospodarstva, sporta i turizma.

Ukupni budžet projekta je 1.019.155,50 eura, a ukupni budžet Grada Preloga 279.255,00 eura. Ovaj projekt bi trebao rezultirati privlačenjem većeg broja posjetitelja na uključenim područjima te će generirati i veći broj noćenja u zoni B definirano u skladu s Priručnikom za turističke projekte u Programu Mađarska-Hrvatska IPA prekogranične suradnje 2007-2013.

Da bi se to postiglo, osim uspostave i poboljšanja potrebne infrastrukture sukladno zadanim uvjetima, predviđa se organizirati niz novih događanja kojima bi se trebalo položiti temelje za stvaranje dugoročne biciklističke kulture na obje strane, mađarske i hrvatske, granice.

Područja uključena u projekt Happy Bike su Županija Zala te Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima.

Glavna ciljna skupina kod investicija i aktivnostima (tj. uređenje odmorišta za bicikliste u Centru za posjetitelje u Letenyu i Prelogu/Oporovcu) su one koje potiču tjelesne aktivnosti u cilju unapređenja zdravlja, aktivnog korištenja slobodnog vremena na otvorenom i mogućnosti rekreacije i opuštanja, piše prelog.hr.

Sam projekt traje 20 mjeseci i odnosi se konkretno na izgradnju biciklističke infrastrukture u prekograničnom području koja će spajati Varaždinsku županiju, Međimursku županiju i Zalsku županiju u Mađarskoj.

Ukupna duljina biciklističke staze bit će preko 100 kilometara i prolazit će kroz sve prirodne, kulturne i turističke znamenitosti na navedenom području.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije