FOTO Članovi HPD Međimurje i ove godine izložili svoje planinarske foto zapise

>> Izložba Hrvatskog planinarskog društva Međimurje u Čakovcu (Petak, 2.2.2018.)

U petak, 2. veljače navečer je u čakovečkoj Galeriji Scheier otvorena druga tematska izložba fotografija članova HPD ‘Međimurje’ Čakovec pod nazivom ‘Međimurci u planinama’. Događaj je popratio velik broj članova društva i njihovih gostiju iz drugih društava.

Jednom riječju, impozantna brojka. Kako je rekao njihov predsjednik Željko Poljak, to je njihova druga samostalna izložba s ciljem propagiranja planina, zdravog načina života, odlaska u planine slikovito se izrazivši.

Anđelko Borković, član Upravnog odbora društva, nam je približio izložbu kazavši: – Ovo je naša druga samostalna izložba na kojoj izlažu 22 autora fotografija od kojih su svi članovi HPD Međimurja. Imamo 25 okvira, 50 slika. Ovo što je pred vama su uglavnom planine Europe koje su pohodili naši članovi, a usput su ih i fotografirali, ali ne kao profesionalci već fotoamateri, istaknuo je te izrazio zahvalnost Davorinu Manceu i Filipu Lučinu, članovima Fotokluba Čakovec koji su odabrali fotografije za izložbu.

Za njega je na otvaranju rečeno kako je on uz predsjednika Poljaka najzaslužniji za ovaj događaj. Izložbu je otvorio Vladimir Kapun, doajen međimurskog planinarstva, koji se duhovito osvrnuo na svoje neplaninarenje već punih 30 godina.

Rekao je kako pogled na izložene fotografije pruža jednu vrstu ugode i uživanja, no sve to se može doživjeti kada se ode u okruženje gdje su fotografije nastale. Filip Lučin, koji je i autor teksta uz katalog izložbe, je kazao kako su imali zahtjevan posao pri odabiru kvalitetnih fotografija, kojih je bilo ponuđeno 130.

Poručio im je da tako nastave kako bi iduće godine kod odabira imali još zahtjevniju zadaću. Slavica Hranilović, jedna od autorica fotografija, je rekla kako su fotografije bilješka ljubavi prema prirodi i planinama, a fotografijama su planinari njihovu ljubav prema prirodi i planinama željeli podijeliti s drugima i zato su ponudili izložbu.

A njih su ponudili Ivan Anđel, Tomislav Borko, Anđelko Borković, Kristijan Čalopa, Bojan Damiš, Jasminka Damiš, Silvio Dania, Josip Horvat, Slavica Hranilović, Suzana Jalšovec, Denis Jalušić, Franjo Janković, Dragica Kolenko, Gabrijela Polanec, Željko Poljak, Željko Setnik, Josip Slonja, Bogomir Trabe, Ivan Zadravec, Ljiljana Zubić i Damir Železnjak.

Na izložbu je i ove godine došla Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPD, koja im je čestitala na novoj izložbi pohvalivši autore za dobro oko i ljubav za planine i fotografije.

– Sačuvajte ovaj dio prirode za mlade naraštaje, poručila im je. Izrazila je divljenje događaju poručivši neka im uđe u tradiciju. Svečano otvaranje vodio je Željko Sokač iz Preloga.

Izložba ostaje otvorena do 9. veljače kada će u istoj zgradi biti održana njihova godišnja skupština. Inače, HPD ‘Međimurje’ je formirano u veljači prije 23 godine. Broji 220 aktivnih članova koji su posjetili kroz to vrijeme sve planine u Hrvatskoj i one znatno udaljenije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije