Vijesti / Društvo
Društvo
CENTAR ZA KULTURU Čakovec - posljednja stanica putujuće izložbe Ive Šebalja

CENTAR ZA KULTURU Čakovec - posljednja stanica putujuće izložbe Ive Šebalja

U organizaciji Centra za kulturu Čakovec i udruge Val kulture, u Centru za kulturu Čakovec u četvrtak, 8. veljače u 19 sati bit će otvorena izložba radova Ive Šebalja pod nazivom 'Slikarstvo traži vrijeme'.

Riječ je o posljednjoj stanici putujuće izložbe Ive Šebalja Slikarstvo traži vrijeme kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture koja je u suradnji s brojnim ustanovama tijekom 2017. godine realizirala niz izložbi Ive Šebalja čiji se postav i izbor radova mijenjao ovisno o mogućnostima i veličini pojedinog izložbenog prostora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je putovanje započelo u Hrvatskom muzeju turizma u travnju 2017. godine, nastavilo se na jesen u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda (listopad 2017.), u Muzeju grada Pakraca (studeni 2017.) i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku (prosinac 2017.).

Izložba Ive Šebalja svoje putovanje završava posljednjom izložbom u nizu koja se otvara u četvrtak 8. veljače 2018. u Centru za kulturu Čakovec. U Čakovcu će posjetitelji imati priliku razgledati 30tak najreprezentativnijih radova iz kolekcije koja broji preko 150 radova. Tako će se posjetitelji upoznati s karakterističnim Šebaljevim motivima kao što su pušač, akt, slikar i model, autoportret, žena, pas, mačka itd.

Cilj projekta je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća, pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja.

Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova Ive Šebalja obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Branimir Baković i Aleksandar Kukec.

Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima.

Obzirom da zbirka još nije našla trajni smještaj dostupan svim zainteresiranima, opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika XX. stoljeća široj javnosti predstavljen je nizom izložbi u gradovima diljem Hrvatske koji su pokazali interes za ugošćivanjem opusa velikog umjetnika.

Izbor radova i postav izložbe prilagođavao se izložbenom prostoru muzeja i galerija koje su ugostile Šebaljev opus. Promjenjiv karakter izložbe omogućio je raznolike varijacije i akcentuacije radova od izložbe do izložbe, čime se uvelike doprinijelo sveobuhvatnosti i dinamici prezentacije lika i djela Ive Šebalja.

Izložba u Centru za kulturu Čakovec u Čakovcu ostaje otvorena do 23. veljače.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!