FOTO Skupština DVD-a Sveta Marija – brojni i ponovno najbolji

– Početak aktivnosti svake godine je vrednovanje rada DVD-a koje provodi stručna komisija formirana od strane VZMŽ-e koja ocjenjuje svako društvo u pogledu aktivnosti. Naše društvo osvojilo je ukupno 3014 bodova, što nam je ponovno donijelo titulu najboljeg središnjeg društva u Međimurju, istaknuo je Ivan Pavlic, predsjednik DVD-a Sveta Marija na njihovoj godišnjoj izvještajnoj skupštini održanoj u subotu, 10. veljače.

To tumači prije svega brojnošću članstva pa je lani u društvo bilo učlanjeno 129 članova, od kojih su 74 člana stariji od 18 godina, dok je preostalih 55 članova čine vatrogasnu mladež i pomladak.

– U društvu imamo i 23 člana koji su obučeni za neku specijalnosti kao što su voditelj čamca, strojar, voditelj vatrogasnih intervencija, rad s motornom pilom i rad s aparatima za zaštitu dišnih organa. Ujedno u našem društvu imamo i jednog vatrogasnog suca, a ovih dana se nadamo da ćemo dobiti još jednog, ako naša kolegica položi sve ispite koji su u tijeku. Isto tako imamo i obučene voditelje vatrogasne mladeži koji rade sa djecom, dodao je dalje.

Lani su izvršili reviziju članstva. Brojnim članovima koji nisu bili aktivni zamrznuli su članstvo u DVD-u Sveta Marija, uz napomenu da su nisu izbačeni iz društva, te da ukoliko žele, uvijek mogu nastaviti s radom u društvu.

Pavlic je posebno naglasio: – Obuka i stručno usavršavanje je jedna od najvažnijih smjernica u našim planovima rada, stoga svake godine upućujemo određeni broj članova na razne tečajeve koji su organizirani na nivou VZMŽ-e kako bi imali što stručnije članstvo u slučaju potrebe. Cilj nam je da svaki punoljetni član ima završen barem temeljni tečaj za vatrogasca.

U sklopu našeg društva formirana je interventna jedinica koja broji 24 člana. Svi članovi interventne jedinice posjeduju liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, stručno su osposobljeni i opremljeni su odgovarajućom osobnom zaštitnom opremom. Tu moram spomenuti da većini članova interventne jedinice ove godine istječe liječnički pregled, stoga nam je obaveza uputiti ih na pregled, kako bi bili spremni za intervencije ,a ujedno i da zadovoljimo zakonske okvire.

Prošle godine nabavili su opreme u vrijednosti od oko 60.000 kuna. Vozni park koji posjeduju je uredno servisiran i registriran te je spreman za upotrebu u bilo kojem trenutku, ali na opremanju se još uvijek radi i radit će se – istaknuo je predsjednik.

Zapovjednik DVD-a Andreas Lisjak je kazao kako je u protekloj godini imali ukupno 12 intervencija od kojih je 10 intervencija bile gašenje požara, dok su preostale dvije bile tehničke naravi. Na sve intervencije izašli su pravovremeno te su spriječili moguće veće materijalne štete.

U sklopu DVD-a u protekloj godini bilo formirano sedam natjecateljskih ekipa od pomlatka i mladeži pa sve do veterana koji redovito nastupaju na natjecanju sa zaprežnim špricama. Spomenute ekipe su u proteklom mandatnom razdoblju ostvarile ukupno 33 nastupa na raznim natjecanjima u zemlji i inozemstvu gdje su dostojno predstavile Svetu Mariju i društvo i ostvarili zavidne rezultate. Posebno je spomenuto žensko odjeljenje mladeži koje je izborilo plasman na državno natjecanje koje će se ove godine održati u Zadru.

Pavlic je posebno podvukao: – I u proteklom razdoblju rad sa djecom i mladeži bila je jedna od naših značajnijih aktivnosti. U rad s djecom ulažemo maksimalan trud i znatna materijalna sredstva, jer smatramo da je ulaganje u mlade najbolja investicija što će nadamo se osigurati svijetlu budućnost našeg društva. Prošle godine smo u rad Upravnog odbora uključili nekoliko mladih članova i na taj način smo počeli pripremati mlade da u narednom razdoblju počnu preuzimati rukovodeće funkcije u društvu.

Trenutno je u rad mladeži uključeno više od 50 djece. Koristim ovu priliku da se zahvalim voditeljima i mentorima za izuzetan trud i zalaganje prilikom rada s djecom. Isto tako zahvaljujem se i roditeljima koji imaju povjerenja u nas i dozvoljavaju djeci da se uključe u aktivnosti DVD-a Sveta Marija – rekao je.

Što se tiče preventivnih mjera zaštite od požara istaknuta je kontinuirana kontrolu hidrantske mreže i bunara, informiranje mještana o mogućim požarnim opasnostima i dežurstva prilikom žetvenih radova na poljima.

Povodom obilježavanja dana Općine Sveta Marija već tradicionalno se organizira Međunarodno natjecanje sa zaprežnim špricama. Prošlogodišnje natjecanje je bilo 22. po redu. Sudjelovali su vatrogasci iz Slovenije i Mađarske, kao i velik broj vatrogasnih ekipa iz Hrvatske.

– Posebno nas raduje velik broj posjetitelja koji su nam snažna podrška, stoga koristim ovu priliku da se svima zahvalim. Ujedno se zahvaljujem na potpori i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Općini Sveta Marija, Zagrebačkim mažoretkinjama, brojnim našim poduzetnicima i obrtnicima, sponzorima, kao i svim mještanima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati manifestaciju na ovakvom nivou.

U proteklom razdoblju ostvarili smo vrlo dobru suradnju s brojnim prijateljskim vatrogasnim društvima iz zemlje i inozemstva, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Vatrogasnom zajednicom Međimurske županije kao i JVP Čakovec. Dobru suradnju ostvarili smo i s našom Općinom i želja nam je da se tako dobra suradnja nastavi na dobrobit svih naših mještana.

Suradnja s udrugama koje djeluju na području Općine Sveta Marija je također bila vrlo dobra. Tu je i naš prijatelj župnik Pavao Markač s kojim jako dobro surađujemo već dugi niz godina i redovito se uključujemo u razne vjerske aktivnosti, pa i njemu najiskrenije zahvaljujem na suradnji.

Na kraju se želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u radu našeg društva u prošloj godini, zahvaljujem se našim mještanima, obrtnicima, poduzetnicima kao i brojnim sponzorima koji nas prate i pomažu već dugi niz godina. Tu su i predstavnici medija koji naš rad prate u stopu i iscrpno izvještavaju o našem radu, pa koristim ovu priliku da im se zahvalim na vrlo dobroj suradnji – završio je svoje izvješće Ivan Pavlic.

Na skupštini su bili: Nikola Besedić, tajnik VZMŽ-e, Đuro Hrašćanec, dopredsjednik Kluba vatrogasnih veterana VZMŽ-e, Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija, Zlatko Mihaljević, načelnik Josipdola, Predstavnik firme KL Protektion j.d.o.o. iz Đelekovca i mjesni župnik vlč. Pavao Markač te predstavnici 20-tak prijateljskih DVD-a.

Predstavnik firme spomenute firme se zahvalio na suradnji poklonivši im zaštitne vatrogasne čizme. Nakon prigodnih govora uručene su prigodne spomenice za 10 godišnji rad Leonu Hunjadiju, Manueli Komorski i Nikoli Gašpariću. Posebna plaketa uručena je i Dragutinu Trupkoviću, bivšem tajniku VZMŽ-e povodom odlaska u zasluženu mirovinu. Skupštinu je vodio tajnik Dražen Šulj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije