Vijesti / Društvo
Društvo
TALENTIRANI CHEF Matija Bogdan je kuharski zanat stekao u 'Ledburyju'

TALENTIRANI CHEF Matija Bogdan je kuharski zanat stekao u 'Ledburyju'

'London Calling' naziv je kuharskoga programa kojeg je u petak ugostio 'Dubravkin put'. Spajali su se na njemu namirnice poput skuša, krastavca i kumina ili pak filea zubaca, umaka od rižina octa i poriluka.

Pola je jela kuhala šefica restorana Priska Thuring, a pola dvadesetpetogodišnja zvijezda večeri Matija Bogdan. I zato nije slučajno da je baš “London Calling”, kako se zove treći album grupe The Clash, ime programa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva postaja San Francisco

Matija Bogdan je, naime, panker, a kuharski je zanat pekao u svjetski poznatom londonskom “Ledburyju”.

– Bio sam, istina, upisao informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu, no odmah sam znao da se ne želim time baviti pa sam se na drugoj godini prekvalificirao za kuhara. Jedne večeri poslao sam iz zezancije e-mail restoranu “Coi” u San Francisco i tri sata kasnije, zamislite, uzvratili su pitanjem mogu li doći za mjesec dana na praksu.

Nije mi palo na pamet odbiti – smije se mladi Čakovčanin koji je u “Dubravkinu putu” stažirao godinu i pol tijekom studija te upravo ondje napravio prve ozbiljnije kuharske korake.

Najveća promjena u karijeri, pak, dogodila mu se kada se javio “Ledburyju”, opet za praksu.

– Ondje se nekada radi po 18 sati, bez pravog predaha čak ni za ručak. Pa kada su vidjeli koliko sam entuzijastičan i da mi ništa nije teško, ponudili su mi posao. Nakon samo četiri dana. Ostao sam dvije i pol godine te dogurao do pozicije senior chefa – opisuje.

Jednog dana otvorit će lokal

Za zagrebačke kuhare kaže da su dobri, ali da nedostaje vrhunskih chefova. – Glavna je razlika između posla u Hrvatskoj i, primjerice, u Londonu razina profesionalizacije. Hijerarhija se ondje poštuje – govori Matija, koji se još ne želi stalno nastaniti u Zagrebu.

– Jednog bih dana ovdje htio imati svoj restoran, ovdje mi je i društvo, ali još nije došlo to vrijeme. Trebam se razvijati u najboljim europskim kuhinjama, gdje mogu dobiti više – zaključuje Bogdan.     

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!