UZ VALENTINOVO Ljubav na drugi pogled

Danas (14. veljače) obilježavamo Dan zaljubljenih – Valentinovo. Sve je u srčekima i crvenom, rezerviraju se restorani, kupuje se cvijeće, čestitke. Znamo, danas slavimo ljubav, no što je to ljubav? Možemo li zasigurno reći da razumijemo ili, bolje rečeno, osjećamo što to jest?

Dan zaljubljenih podrazumijeva da su dvije osobe zaljubljene, no znači li to odmah da se te osobe uistinu vole? Mladi, a nažalost ne samo mladi nego i stariji, vrlo lako brkaju dvije različite pojave – zaljubljenost i ljubav.

Zaljubljenost možemo nazvati i ljubavlju na prvi pogled, kako se to često kaže. Kad nas preplavi zaljubljenost, mi smo opčinjeni osobom u koju smo zaljubljeni i vidimo samo njezine vrline i ljepotu. Ona je za nas tad najbolja i najdraža.

Što se pak događa kada se taj rozni veo skine? Što ostane? Nastupa realnost. Konačno vidimo voljenu osobu u pravom svjetlu. Shvaćamo da i nije tako izvanredna kao što smo mislili. Ima mane, (vidi čuda!) i to nas počinje ljutiti. Tada puca najviše veza jer odjednom shvaćamo da su nas preplavili hormoni, a osoba nas je očarala najčešće svojom vanjštinom.

Ipak, kada taj dio prođe, neki parovi ostaju zajedno. Zašto je to tako? Eto, ponekad nakon strašne zatreskanosti umjesto praznine ispliva nešto dublje od same zaljubljenosti. Tada dolazi do, kako to poznata psihologinja Ljubica UvodićVranić kaže, ljubav na drugi pogled.

Ma što ti je sada to ljubav na drugi pogled, pitate se. To je ljubav koja prihvaća i koja poštuje cjelinu. To je ona ljubav koja dolazi nakon zaljubljenosti. Ona podržava, jača, čini nas boljima i zrelijima. Možeš bez nje, ali ne želiš jer je kompletno preobrazila i najmanji dijelić tvog života na bolje. Ona je zrela ljubav.

Prije nego što se danas ili sutra naljutite na partnera/partnericu zato jer nije učinio/učinila nešto što ste od njega/nje očekivali ili nije onakav/onakva kakvim/kakvom ga priželjkujete, zapitajte se: mogu li te zavoljeti na drugi pogled, mogu li voljeti stvarnog čovjeka/ stvarnu ženu sa svim njegovim/njezinim vrlinama i manama, poštivati ga/ju i vjerovati u njega/nju i u nas?

Sretno u ljubavi i sretno Valentinovo, dragi čitatelji. Volite svoje bližnje u svim njihovim bojama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije