I u Lovačkom društvu Prepelica Mala Subotica odstrelili prvog čaglja

Da je čagalj već dulje vrijeme na sjeveru Hrvatske odnosno u Međimurskoj županiji, mnogi lovci razgovaraju međusobno, a službeno se to potvrdilo odstrelom čaglja u skupnome lovu od strane lovnika Lovačkog društva Fazan Draškovec Danijela Granatira na početku siječnja ove godine, o čemu smo pisali.

Danas je i lovnik Lovačkog društva Prepelica Mala Subotica Josip Vurušić, u skupnom lovu na predatore u palovskom predjelu zvanom ‘Vafta’ odstrelio ženku čaglja, dok je mužjak pobjegao. Lovci su danas odstrelili i jednu lisicu.

– Prvo sam misilo da se radi o psu, jer lisica nije, ali kad sam bolje pogledao uvidio sam da se definitivno radi o čaglju i pucao – ispričao nam je lovnik Vurušić koji je istaknuo veliku zabrinutost za fond divljači.

Čagalj je sisavac iz porodice pasa, može se i pariti sa njima, a na ovim se prostorima širi jer nema prirodnog neprijatelja (primjerice vuka), izuzev čovjeka.

Očita razlika između lisice (gore) i čaglja (dolje)

I članovi Lovačkog društva Fazan Varaždin u listopadu 2017. odstrelili su čaglja, a za specijalizirani portal za lovačke teme LovciBalkana.com progovorio je lovac Tomica Hudin koji je sam odstrelio čaglja.

– Posebice su se kod nas pojavili prošle godine, a ove godine ima sigurno 10 jedinki u lovišu, uspjeli smo ih čuti u noći – i to na dva mjesta. Ja sam jedini iz društva odstrelio čaglja. Nismo sigurni od kud su došli jer nije ih do sada nismo viđali u našem lovištu u tolikom broju. Kažu stariji lovci iz društva da su ih znali zamijetiti, ali jako rijetko. Ove godine im se osjetno povećao broj! Gotovo svaki dan ih čujemo da zavijaju na dva do tri mjesta. U čoporima! – kazao je Hudin prije četiri mjeseca za portal LovciBalkana.com.

U Wikipediji piše kako je zlatni čagalj u Hrvatskoj raširen u cijeloj Dalmaciji i priobalju sve do Istre, također se pojavljuju u istočnoj Slavoniji i Baranji kao dio oporavljene populacije iz Mađarske. Vrijeme je da se predloži promjena o području obitavanja čaglja.

Najnovije