ODRŽANA PROMOCIJA zbirke pjesama Ivana Grahovca ‘Tam gori na brego’

– Osim što unatrag godinu dana pišem stihove bavim se i amaterskom fotografijom, videom (pretežno folklorne teme). Živim u Čakovcu (od 1977. godine), a rođen sam u Mačkovcu, rekao je Ivan Grahovec.

Ivan Grahovec, autor ovih, možemo slobodno reći, vrlo lijepih stihova, kako i sam za sebe kaže ‘jednog skromnog pučkog pjesnika’ ugodno je iznenađenje za svakog čitatelja, za svakoga tko uživa u lijepoj riječi, lijepim stihovima i poeziji.

Zbirka sadrži 81 pjesmu 54 na međimurskom govoru te 27 pjesama na standardnom jeziku.

Tematika pjesama govori o životu domaćih ljudi u mojoj mladosti, o raznim događajima kojima sam doživio ili ih čuo od drugih te ljubavnih i drugih tema.

Izrečene govorom mjesta iz kojeg potječe, iz rodnog Mačkovca. Iznenađenje, jer ovo je autorova prva knjiga. Iznenađenje i jer se odlučio složiti i izdati ovu knjigu već u poznijim godinama iako je to mogao već i puno ranije, jer Ivan Grahovec je zaista talentirani pjesnik.

Stihovi mu ‘teku’ kao da ih istresa iz rukava. U ritmu i rimi, mnoge od njih kao stvorene za uglazbljenje, a vjerojatno je u glavi imao i note međimurskog melosa dok ih je ispisivao.

Pjesme su mu ujedno i povijest rodnog sela i uopće međimurskog kraja. Njegova sjećanja na djetinjstvo i mladost, a ne zaboravlja ni sadašnje vrijeme. Uspomene i lijepe i tužne, tužan, a ipak i lijepi život.

Razne dogodovštine svoje obitelji i suseljana, ljubavi svojih i tuđih, šaljivih zgoda pa i tragedija koje su se prepričavale nekada po kućama i zimskim dugim večerima, a sve ‘se znalo i saznalo’.

Neki će se čitatelji sjetiti i možda prepoznati sebe ili druge, a i onih kojih davno više nema. Naravno Ivan Grahovec nije zaboravio opjevati (ali samo u dvije pjesme) svoj međimurski ‘prelepi kraj’.

Pjesme napisane na standardu možda bi bolje bilo da su ostavljene za posebnu zbirku, no i za te se može reći da vuku na note – I što zaključiti?

Ova zbirka stihova je novi dar ne zaboravu međimurskog kajkavskog govora, a i Čakovec i Međimurje dobivaju još jednog pronositelja i čuvara prošlosti i vrijednosti ovog našeg kraja.

U punoj dvorani održana je promocija zbirke pjesama Ivana Grahovca ‘Tam gori na brego’ (knjige ‘Minuli cajti’) u Gornjem Mihaljevcu 18. veljače 2018.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije