FOTO Medicinske sestre okupile se u Svetom Martinu na Muri

Društvo medicinskih sestara primarne zdravstvene zaštite Hrvatske udruge medicinskih sestara RH, odabralo je Sv. Martin na Muri i Međimurje kao lokaciju održavanja 3. Simpozija Društva.

Trodnevni skup održan je u Termama Sveti Martin te okupio velik broj medicinskih sestara iz svih krajeva zemlje. Medicinske sestre su u procesu rada kvalitetni i bitni članovi medicinskog tima. Kroz dugogodišnji rad usavršavaju svoje vještine i znanja stečena temeljnim obrazovanjem.

Svojim dolaskom to su potvrdili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, privremena pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, pomoćnik ravnatelja ŽB Čakovec za sestrinstvo Nenad Škvorc, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar Antonija Balenović, predstavnica Društva nastavnika obiteljske medicine Dragica Ivezić Lalić, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo u Domovima zdravlja diljem zemlje i mnogobrojni djelatnici u zdravstvu iz Hrvatske, uz domaćinstvo Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara RH – podružnica Čakovec i Božene Kapitarić, najsestre Hrvatske 2016. koja je ujedno preuzela ulogu moderatora simpozija.

Pritom je naglasila da podružnica ove godine slavi svoju 50. obljetnicu te kako to za njih nije posao, već stvarni poziv kojim se ponose.

Međimurje je primjer dobre prakse u zdravstvu

Ovo je tek jedan u nizu naših posjeta i okupljanja u Međimurju. Ovog smo puta imali potrebu da se okupimo i čujemo ključne segmente koji su nam ključni u integraciji svih sudionika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a kako bismo poboljšali kvalitetu zdravstvene skrbi”, objasnila je Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, dok je uz prigodni govor, dobrodošlicu svima koji su se okupili u jednom zavidnom broju u Međimurju iskazala i Draženka Tenšek, predsjednica Društva medicinskih sestara primarne zdravstvene zaštite koja je i otvorila skup.

Vi ste pravi profesionalci i često upravo sve Vi prvi kontakt s pacijentom, stoga hvala Vam na svakoj brizi i toploj riječi, ljudi pamte Vašu emociju“, rekao je pritom ravnatelj ŽB Čakovec, dok načelnik dodao da su medicinske sestre duša koja čini zdravstveni sustav, te zahvalio što su za lokaciju simpozija odabrali upravo Sv. Martin na Muri koji je samo u siječnju i prvoj polovici veljače brojio gotovo 30 tisuća noćenja.

Ono što želimo u županiji kao osnivači svih zdravstvenih ustanova, je biti primjer dobre prakse, postavljati nove standarde, uvoditi tehnologije, provoditi velike projekte i u tom segmentu veliki naglasak stavljamo na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Važno nam je da građani na prostoru bolnice imaju dostupne sve usluge koje u ovom trenutku nudi hrvatski zdravstveni sustav, na najmoderniji, najkvalitetniji i najopremljeniji način, pa stoga i gradimo novu zgradu Doma zdravlja, ali i smo i pokrenuli investicije u zdravstvu vrijedne sveukupno oko 150 milijuna kuna. Uz sva ulaganja, ipak najvažnije nam je ono u ljude, naše koncesionare, medicinsko osoblje i pacijente.

Naši liječnici i medicinske sestre nam to vraćaju višestruko, svojim predanim radom, stručnošću, a i činjenicom kako Međimurje nema većih problema s odljevom kvalitetnih djelatnika u zdravstvu“, rekao je pritom međimurski župan i naglasio kako se slaže s ciljem skupa, da je neophodno bolje definiranje modela sustavnog praćenja potreba pacijenata, obitelji i zajednice.

Kako je naglašeno, jedan od glavnih ciljeva Društva je, uz timove Domova zdravlja, uključiti i sve ostale pružatelje usluga, stručna i civilna društva. Snaga stručnih društava upravo je u prilici međusobnog izmjenjivanja iskustava i načina rješavanja pojedinih problema. S druge strane, moderna medicina svakodnevno nameće sve veći broj uloga medicinskoj sestri.

Kako se moderna medicina sve više okreće sustavu primarne zdravstvene zaštite, a s ciljem osnaživanja pojedinca i obitelji, od velike je važnosti osnažiti timove i sve potencijalne sudionike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zaključak je trodnevnog simpozija u Međimurju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije