OGLASILA SE POLICIJA zbog ledene kiše i snijega

Zbog snijega i ledene kiše oglasila se večeras međimurska policija.

– S obzirom na uvjete na kolnicima zbog snijega i povremene ledene kiše koja pada u pojedinim dijelovima RH i Međimurske županije, upućujemo apel vozačima da svakako prilagode brzinu i kretanje vozila trenutanim uvjetima na kolnicima i ne kreću na put bez zimske opreme – poručuju iz PU međimurske.

Ceste su skliske i mokre pa svakako prilagodite brzinu i samo polako…

Zimski uvjeti na cestama su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Iznimno od ovih odredbi, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obvezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim cestama zimski uvjeti.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Na području Policijske uprave međimurske tijekom protekle zimske sezone u razdoblju od 15. studenoga 2016. do 15. travnja 2017., dogodilo se 250 prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su dvije osobe smrtno stradale, 63 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 17 osoba teško i 69 lakše ozlijeđeno, dok je u 185 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima na cesti u 84 i nepoštivanje prednosti prolaska u 36 prometnih nesreća.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća zabilježen je kod 71 sudionika prometnih nesreća.

Analizirajući stanje površine kolnika prilikom nastanka prometnih nesreća, vidljivo je da se 74 prometnih nesreća dogodilo na mokrom kolniku, sedam prometnih nesreća na kolniku s razgrnutim snijegom, dvije prometne nesreće na kolniku s nerazgrnutim snijegom, šest prometnih nesreća na zaleđenom kolniku a neposutom kolniku i jedna prometna nesreća na zaleđenom ali posutom kolniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije