FOTO Vrijedna mini obljetnica – 10 godina maškara u Otoku

Završili su ludi dani maškara koji će ove godine ostati u posebnom sjećanju žiteljima Otoka. Oni su proslavili sasvim neobičnu obljetnicu – 10. godišnjicu maškara. Ako su u čemu Otočanci složni to je zasigurno tradicija izrada grupnih maski i predstavljanja svoje skupine u tradicionalnoj povorci maškara u Prelogu.

Svake godine polovicom mjeseca siječnja seoski Dom kulture širom otvori svoja vrata za sve zainteresirane u svezi s dogovorom oko maškara. Kada se odluči u što će se te godine maskirati slijedi nabava materijala za izradu kostima te svakodnevna druženja starih i mladih u večernjim satima u ručnoj izradi tih kostima.

Jedni drugima pomažu, vesele se, zabavljaju te često i zapjevaju. Najveće uzbuđenje nastaje na fašničku nedjelju kada striček Pero dođe maskiranim traktorom i prikolicom na koju se ukrcaju vesele maškare i uz puno buke i trubljenja odlaze na fašnik u Prelog.

U tih deset godina Otočanci su se maskirali; u gljive, klaune, bubamare, dimnjačara, meksikanaca, strašila… i svake su godine bili jedna od najbučnijih i najbrojnijih fašničkih skupina. Nakon slavlja u Prelogu maškare se na isti način vraćaju u Otok gdje se slavlje u Domu kulture nastavlja do duboko u noć.

Za ovogodišnju 10. obljetnicu Otočanci su se maskirali u profi kuhare te su opet bili među najzapaženijim skupinama i pobrali veliki aplauz. Sa sobom su nosili mnoge kuharske rekvizite a najzapaženija je bila ogromna torta, simbol ovog jubileja. Pravo slavlje nastavilo se i ove godine u Domu kulture u Otoku gdje se uživalo u jelu i piću i pravoj slavljeničkoj torti. Bilo je tu pjesme, plesa i zabave do zore.

I mi se pridružujemo čestitkama na ovoj obljetnici i želimo da se tradicija maškara u Otoku njeguje i očuva od zaborava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije