MEĐIMURJE uz meso’z tiblice, popevku i vina dio projekta Kajkavci u Lisinskom

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je konferencija za medije uoči ovogodišnjeg projekta ‘Kajkavci u Lisinskom’. Sam projekt predstavili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, uz domaćina direktora Radija Kaj Draga Gradečaka.

Pet kajkavskih županija: Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka i Grad Zagreb u organizaciji Radija Kaj – projektom Kajkavci u Lisinskom, zajednički će, drugi puta za redom u Zagrebu predstaviti značaj, zanimljivosti, snagu i ponudu spomenutog dijela kontinentalne Hrvatske. Kroz različita kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja u prostorima Lisinskog brojnim posjetiteljima predstavit će ono najbolje što svaka županija nudi, a to su brojne bogate turističko – gospodarske i kulturne posebnosti.

“Zahvaljujem na prilici da se kao najsjevernija Županija u Hrvatskoj možemo ponovo predstaviti. Drago mi je što uz prezentaciju možemo promovirati bogatu međimursku baštinu, povijest, ali i našu sadašnjost u smislu zaštite naših bogatih enogastronomskih proizvoda”, istaknuo je Posavec.

Prezentacija Međimurske županije ići će u dva smjera. S obzirom da je Međimurje, odlukom Europske komisije, Europska destinacija izvrsnosti s područja enogastronomije, predstavit će se tradicionalni proizvod Meso’z tiblice koje je nedavno zaštićeno oznakom europskog porijekla, bučino ulje, sir Turoš i međimurska gibanica, a koji su samo neki od specijaliteta najsjevernije županije u Hrvatskoj, a u kojima će moći uživati brojni posjetitelji.

Ujedno, predstavit će se Craft pive koje se proizvode u Međimurju, brojni međimurski vinari koji su dobitnici Decanterovih medalja, sokovi od jabuke i cider Buzdovan. Bitno je spomenuti da će u drugom dijelu biti predstavljena međimurska kulturna baština. Međimurska županija je u procesu kandidature međimurske popevke kako bi ona bila uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Također, uz bogati izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski i kulturološki projekt “Kajkavci u Lisinskom”, koji će se održati 11. ožujka 2018. u periodu od 14 do 22 sata, na jednom mjestu, brojnim posjetiteljima ponudit će se bogatstvo i tradicija svake Županije čija je zajednička riječ “Kaj”. Spomenimo kako je samu konferenciju vodila Vlasta Stamičar, a svojim nastupom oplemenili su je Ela Ranogajec Inkret i Ivan Benc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije