DVADESET GODINA župe sv. Antuna Padovanskog: Slavlje počinje u nedjelju

Župa sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, organizira u nedjelju 11. ožujka 2018. godine u 17,3o sati misu i koncert u crkvi sv. Antuna Padovanskog, Trg sv. Antuna Padovanskog 1.

To je molitveno glazbeni program “Bogu i domovini”, a povod je svečana proslava povodom 20-te obljetnice župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu pod motom “Gradimo živu Crkvu”.

Kako smo već pisali, program pobožnosti Križnog puta počinje u 17:30 sati. Pola sata kasnije je na rasporedu sv.misa koju predvodi fra Ivan Bradarić, rektor svetišta sv. Nikola Tavelića u Šibeniku. U 19 sati je svečani koncert imena “Bogu i Domovini”. Projekt je pod zaštitom Bl. Alojzija Stepinca.

Sudjeluju: Tamburaški orkestar KUD-a “Gaj”, dirigent Krešimir Račić, Mješovita klapa “Prvi komin Snježanin”, umjetnički voditelj Vlatko Panić

Solisti su: Barbara Othman, sopran, Miroslav Živković, bariton, a posebne gošće svečanosti su Vera Svoboda i Lidija Bajuk.

Vezano uz ovu obljetnicu fra Tomislav Božiček, voditelj župe sv. Antuna Padovanskog kaže:

– Znam da je 20 godina osnutka župe mala obljetnica. Starije crkve imaju veće obljetnice. Sljedeće godine navršava godina obljetnice. Tako da će ovo slavlje obljetnice “Gradimo živu Crkvu” trajati od 11. ožujka 2018. godine do 10. listopada 2019. godine.

U ovom vremenskom periodu biti će niz duhovnih kulturnih sadržaja i događaja koji će se održati u sklopu našega pastoralnog centra i župne crkve.

Ove godine sjećamo se i srebrnog jubileja, 25. godina od svečanosti blagoslova i polaganja kamena temeljca, a iza koje je slijedio i početak gradnje crkve.

Zahvaljujući sretnim objektivnim okolnostima omogućile su da se na predviđenome mjestu usred “Juga” Čakovca dana 13. lipnja 1993. godine nađe se više tisuća oduševljenih vjernika, ali i visoki državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Nikicom Valentićem, tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivanom Jarnjakom, mađarskim ambasadorom Gabor Bagijem, tadašnjim županom Međimurske županije Marijanom Ramušćakom, gradonačelnicom grada Čakovca Marijom Ružić i mnogim drugim uzvanicima.

Okružen njima, i u koncelebraciji s provincijalom p. Mirkom Mataušićem, dekanom i kanonikom mons. Stjepanom Slavičekom te gvardijanom i župnikom p. Ivanom Lončarom.

Obred blagoslova obavio je papinski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giulio Einaudi, rekao je fra Božićek i dodao:

– Vidimo prema dolasku gostiju koliko je veliku važnost imao početak gradnje ove crkve sv. Antuna.

Premda je na potpuno praznoj i još ne posebno obrađenoj ledini bilo teško zamisliti lijepu buduću crkvu i pastoralni centar u punom arhitektonskom sjaju, bila je to svečanost kakvu je Čakovec rijetko vidio i koja je vjernike ujedinila u molitvi da se započeti posao što prije sretno završi. Radovi su započeli odmah iste godine 16. kolovoza 1993. godine.

Zašto molitveni glazbeni program “Bogu i domovini” u korizmi?

– Korizma je pokorničko vrijeme. Poziva nas na post, milostinju, djela ljubavi. Odricanje.

Korizma počinje na Pepelnicu i završava na Veliki Četvrtak. U Korizmu, po svome sadržaju, ne pripadaju nedjelje, jer je svaka nedjelja Dan Gospodnji, dan u kojem slavimo Kristovo uskrsnuće.

To je ponajprije, iščekivanje Uskrsa i to radosno, liturgija govori o radosnom čekanju blagdana. Radost koja nije podudarna s vanjskim neprimjerenim veseljem. Zato nema vjenčanja u korizmi, pojasnio je.

Zašto molitveni glazbeni program “Bogu i domovini” u mjesecu ožujku?

O tome će fra Božićek reći: – Prije svega zato što je Prezbitersko vijeće Varaždinske biskupije dalo svoju suglasnost na svojoj sjednici 1. ožujka 1999. godine – Odluku o osnivanju novih župa na području grada Čakovca riječima:

“2. Proglašujem samostalnom župom Župu sv. Antuna Padovanskog, Čakovec II. Jug sa granicama: novi dio grada Čakovca od željezničke pruge prema jugu do župe Strahoninec, prema istoku do župe Nedelišće i prema zapadu do novih župa Pribislavec i Ivanovec-Štefanec, a granice župe su granice tih sela.”

Tek 1. listopada 1999. biskup je pisao o. Antunu Jesenoviću, odnedavno župnom vikaru u župi sv. Nikole Biskupa u Čakovcu:

“Ovim Vas radi pastoralnih razloga… imenujem upraviteljem župe sv. Antuna Padovanskoga – Čakovec II. Jug. Službu ćete preuzeti 10. listopada 1999.

Tako je, tek 10. listopada 1999. započela teći povijest Župe sv Antuna Padovanskoga koja se u 19. godina svoga postojanja pod vodstvom franjevaca “dokazala” i zaslužila da joj se poželi neka živi, napreduje i cvjeta” na slavu Božju i dobro vjernika!

Govoreći dalje on je dodao: – Kralj Ferdinand je 15. ožujka 1546. godine u Beču s banom Nikolom Šubićem Zrinskim sklopio ugovor – darovnicu – kojim mu u ime naknade duga od 50 tisuća forinti za uzdržavanje banske vojske daje Međimurje s tvrđavama Čakovec i Štrigova.

Nikola Šubić Zrinski se obvezao da će sam te posjede oduzeti Keglevićima. Fra Ivan Bradarić, rektor svetišta sv. Nikola Tavelića u Šibeniku predslaviti će svetu misu, ali ovo je velika poveznica zato što fra Ivan dolazi iz Šibenika.

Obitelj Zrinski, kao Šubići Bribirski, spominju se već u 11. stoljeću kao župani Bribira. Kasnije su postupno širili svoje posjede i politički utjecaj, poglavito na dalmatinske gradove, tako i na Šibenik.

Ime Zrinski dobili su nakon što su 1347. godine zamjenom za svoju utvrdu Oštrovicu došli u posjed Zrina, Pedalja i Stupnice.

Ponovno su gospodarski ojačali za Nikole Zrinskog Sigetskog koji je svoju obitelj proslavio uspješnim ratovanjima s Osmanlijama i konačno junačkom smrću pod Sigetom 1566. godine.

Oni su opet postali prva i najmoćnija hrvatska obitelj. Zbog njihove neposredne ugroženosti Zrinski su postali najistaknutiji nositelji i zagovornici aktivne borbe protiv Osmanlija. Iz Zrina su došli u Čakovec.

Velika mi je želja povezati gradove Šibenik i Čakovec, da postanu gradovi prijatelji.

Zbog čega moto obljetnice “Gradimo živu Crkvu”?

– Nakon gradnje, iako uvijek treba nešto graditi tj. obnavljati objekt, zgradu – treba raditi na živoj Crkvi, velikim slovom Crkva, živoj zajednici, vjernicima.

I to ovih godinu i pol dana još aktivnije želimo, ali i nadalje da vjernici koji žive na teritoriju župe sv. Antuna znaju da pripadaju ovdje. Da smo tu radi njih. Želimo ovu obljetnicu iskoristiti da se što više vjernika uključi u život naše crkve i župe, osobito djeca i mladi, pojasnio je naš sugovornik i dodao:

– Za proslavu 20. obljetnice naše župe osnovan je veće prošle godine Odbor za obilježavanje 20-te godišnjice Župe Čakovec Jug. Početak je najteži, zato i ovaj molitveno glazbeni program “Bogu i Domovini” i uz to ćemo organizirati zahvalno hodočašća u Svetu zemlju koja će biti od 25. rujna do 2. listopada 2018. godine.

Tom prigodom zahvaliti ćemo dragom Bogu u Isusovoj domovini za 20 godina od osnutka naše Župe koje će biti 2019. Duhovno i stručno vodstvo voditi će fra Darko Tepert – doktor biblijskih znanosti i arheologije, profesor na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Napravljen je logo 20. obljetnice župe koji će biti predstavljen 11. ožujka.

Ovom prigodom želimo zahvaliti svim donatorima i graditeljima crkve, svim dobročiniteljima koji su sudjelovalo u izgradnji crkve od polaganja kamena temeljca do danas, pojasnio je fra Božićek i za kraj dodao: Ovo nadilazi Grad Čakovec, ovaj projekt je za cijelo Međimurje. Zahvaljujemo Gradu Čakovcu I Međimurskoj županiji na svesrdnoj potpori i suradnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije