Vijesti / Društvo
Društvo
K KAO KELJ Izuzetno važan vitamin za naše zdravlje

K KAO KELJ Izuzetno važan vitamin za naše zdravlje

Vitamin K je vitamin topiv u mastima, a najpoznatiji je po tome što potiče zgrušavanje krvi i upravlja kalcijem u našem tijelu na način da ga dovodi tamo gdje je potreban (u kostima) i uklanja ga iz kardiovaskularnog sustava gdje je štetan.

Osim toga, vitamin K pomaže i apsorpciju vitamina D koji je ključan za zdravlje kostiju.

Razlikujemo tri tipa vitamina K:

Vitamin K1 - najviše ga ima u namirnicama biljnog porijekla, osobito u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i blitve. Osobe koje imaju problema sa zarastanjem rana te one koje piju liekove za razrjeđivanje krvi, moraju smanjiti unos ovih namirnica baš iz razloga što su bogate vitaminom K jer se u tijelu nalazi u funkciji prirodnog koagulanta.

Vitamin K2 - proizvode ga bakterije u probavnom sustavu. Čuva krvne žile, srce, kosti i tkiva. Vitamin K 2 upravlja kalcijem u tijelu. Odličan izvor vitamina K2 je fermentirana soja natto. Može ga se pronaći u maslacu, mesu, goveđim jetrima, žumanjcima, siru i u zelenom čaju.

Vitamin K3 ili menadion sintetički je vitamin i tijelo ga treba u malim količinama.

Nedostatak vitamina K može biti posljedica loše prehrane, prevelike količine alkohola, lošeg rada probavnog sustava, uzimanja određenih lijekova (antibiotika) te starenja.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina K u organizmu su: beživotna koža, karijes, bolesti desni, slabe kosti, problemi sa srcem i krvnim žilama

Vrlo je važno da vitamin K uzimaju žene u menopauzi kako bi spriječile pojavu osteoporoze. Osim zdravstevnih benefita, vitamin K ima i jedan estetski - zaglađuje kožu i vraća joj elastičnost. Obogatite svoju prehranu namirnicama koje obiliju vitaminom K.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!