SOPRANISTICA Evelin Novak osvaja svijet, a stiže i u Zagreb

Evelin Novak, rodom iz Gornjeg Mihaljevca, zasigurno je jedna od najboljih hrvatskih, njemačkih pa i svjetskih opernih pjevačica. Sa stalnim angažmanom u Berlinskoj operi i dodatnim nastupima diljem svijeta igrala je uloge uz bok nekima od najpoznatijih svjetskih glazbenih imena poput Placida Dominga, a trenutno je u fazi pripreme dva koncerta i dvije opere.

Ono čemu se posebno veseli i što nam je ekskluzivno otkrila je njezin skori nastup u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Usprkos svjetskoj slavi, izdaleka se primjećuje da je ostala prizemna i vrlo jednostavana osoba kojoj su na prvome mjestu njezina obitelj i posao.

Već s 11 godina izdala svoju kazetu

Kako kaže Evelin, pjeva otkada zna za sebe te je glazba uvijek bila onu koja ju je vodila kroz život.

– Moja obitelj veoma je rano shvatila da imam dobar sluh i glas pa su me čeličili na svakom novom koncertu i čak sam snimila i izdala svoju kazetu kao jedaneostogodisnjakinja. Sve se kasnije odvijalo prirodnim putem. Nisam imala roditelje pjevače ili dirigente koji bi mi klasičnu glazbu stavili u kolijevku i olakšali ovaj težak svijet konkurencije, već sam imala te dvije čelične glasnice, divne profesore koji su to prepoznali i jedinstvene roditelje koji su me podržali kad sam se zaljubila u klasično pjevanje i krenula tim putem – prisjeća se Evelin.

Slijedeći svoj san, nakon završene srednje škole uputila se Stuttgart, gdje je na tamošnjoj Glazbenoj akademiji kao sopranistica diplomirala u klasi primadone Dunje Vjezović. Još se i danas sjeća svojih prvih tjedana u drugoj državi.

(Opereta Barun)

Bilo je vrlo teško iz jednog malog sela otići u drugu državu, u mjesto drugačije kulture i jezika. Nisam znala kupiti ni kartu za podzemnu. No bila sam sigurna da vani mogu dobiti kvalitetnije školovanje, profesoricu pjevanja koju sam htjela i otvorena prva vrata prema agentima. Tako je i bilo, već za vrijeme studija imala sam dva agenta – govori nam Evelin.

Stalni angažman u Berlinu

Upravo je na preporuku agenta i profeosorice pjevanja još kao studentica otišla na svoju prvu audiciju i odmah dobila angažman u berlinskoj opernoj kući, gdje radi I danas. Vrlo često dobiva ponude za nastupe u drugim opernim kućama diljem svijeta, koje nastoji uskladiti s matičnom kućom.

– U Berlinu imam nekoliko produkcija godišnje i zbog vremenskog ograničenja jednostavno ne mogu prihvatiti sve uloge koje mi se nude, ali znam već nekoliko godina unaprijed koje ću uloge i gdje igrati. Osim toga, otkako sam prije dvije godine postala majka sina Oskara, nastojim da ti angažmani budu što bliže mom berlinskom domu ili da to nije u nekoj ‘opasnijoj’ zemlji jer sina uvijek vodim sa sobom, no s nama ide I moja majka – ističe Evelin.

Njezin životopis krase brojne uloge u naboljim opernim ostvarenjima, a posebno su joj drage uloge Saffi iz operete Barun Ciganin, Micaele, Traviate, Rusalke ,Mimi I Marice iz opera Ivica I Marica. Trenutno priprema dva koncerta i dvije opere. Dvorakovu misu Stabat Mater i Rossinijevu misu Petite messe solenelle, te Puccinijevu operu La Boheme i Verdijevu Macbeth.

(Evelin i Placido Domingo)

Dugoočekivani nastup u zagrebačkom HNK

Ulogu Mimi iz opere La Boheme odigrat će i u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, čemu se posebno veseli.

Već sam dugo prisutna na koncertnom podiju u Hrvatskoj, no sada ću po prvi put nastupiti na kazališnim daskama. Moram priznati da sam presretna što su intendatica Vrgoč i maestro Bareza toliko inzistirali i samo uz njihovu pomoc se to ostvarilo. Već predugo pokusavamo naći termine koji bi se poklopili da budem slobodna kad su predstave u Zagrebu. Riječ je o iznimno važnom nastupu za mene, moju obitelj i prijatelje koji me toliko dugo podržavaju. Čula sam i da će se organizirati autobusni prijevoz iz Čakovca. Doslovce živim za trenutak kada će se zastor u operi dignuti – uzbuđeno nam priznaje Evelin.

Izvedbe predstava očekuju se 23. i 25. travnja.

Ispunjeni radni dani i putovanja

Da bi se dobro pripremila za ovu i brojne druge uloge u svojoj karijeri, Evelin je u potpunosti posvećena svome poslu. Scenske probe za novu ulogu obićno traju do sedam tjedana, no najljepši dio njezinog posla uključuje razdoblje igranja uloga. U kazalište dolazi popodne, odlazi na šminkanje i pripremu kostima, a potom se, kako sama kaže, događa ono najljepše: diže se zastor i njezin glas prodire do ljudskog srca; prenosi svoje emocije, a boje njezinog glasa stapaju se s bojama orkestra dok u publici nastaje muk.

Osim samog čina nastupa i uživljavanja u novu ulogu, Evelin je najdraži dio njezine karijere mogućnost putovanja diljem svijeta i upoznavanja novih ljudi i kultura. Posao ju je odveo na višemjesečni boravak u Barcelonu, ali čaki i u daleku Kinu, gdje je imala četiri nastupa, a o njezinom talentu i besprijekornoj izvedbi raspisali su se i kineski mediji.

– Kinezi su divan narod, a posebno su zahvalni kao publika. Na svim tim putovanjima već dođem na gotovo pa ne moraš imati posebno pustolovni duh. Moje je samo da otpjevam svoju ulogu i težim savršenstvu. Dakako, bude vremena i za razgledavanje one destinacije u kojoj se u tom trenutku nalazim – kaže Evelin.

Preko trnja do zvijezda

Iako danas ima karijeru o kojoj brojne sopranistice mogu samo sanjati, priznaje da nije bilo nimalo lako i da se svaki dan iznova mora boriti.

– Prepreke se nalaze na svakom koraku. Svaki novi dan u ovom poslu čini se kao borba s vjetrenjačama. Prepun je korupcije i loših iskustva, ali ja oduvijek idem onim sporijim no pravednim putem i nekako dolazim do cilja, što me neopisivno usrećuje.

U tome joj je velika podrška njezin suprug, također operni pjevač, a motivaciju za svaki novi dan pronalazi u svome djetetu, ali i vjeri. Čvrsto vjeruje u to da joj se sve događa s razlogom i da ne bi bila stavljena pred one izazove s kojima se ne bi mogla nositi.

Iako je jedna od ponajboljih svjetskih sopranistica, kaže da su pred njome još godine napredovanja i razvijanja glasa. Ipak, u daljoj budućnosti priželjkuje mirniji život.

Jednog bih se dana voljela posvetiti ulozi predavača i svojim budućim studentima prenijeti svoje znanje i iskustvo. Kada sin poraste, pronaći ću i vremena za neke svoje hobije jer se sada sve vrti oko njega i ne pada mi na pamet fokusirati se na nešto drugo. Voljela bih se i skrasiti u nekom mirnijem i sigurnijem mjestu, no vidjet ćemo što priprema budućnost – zaključuje ova vrsna sopranistica.

(Opereta Orfej u podzemlju)
(Figarov pir)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije