ROMSKA NASELJA Zbog 2600 pasa masovna sterilizacija

– Ima kod nas pasa, ne mogu reći da ih nema. U našem Paragu i u Gornjem Kuršancu sigurno ih je oko 500. Osobno sam radio popis svih pasa i znate kad ih dolazi najviše?

U vrijeme godišnjih odmora. Ljudi koji idu na more dovezu ih na ulaz u selo i ostave, najčešće ženke – govori nam Matjaž Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora Paraga, u jednom od 12 romskih naselja u Međimurskoj županiji, u kojima, prema neslužbenim procjenama, boravi oko 2600 pasa koje treba cijepiti, označiti, kastrirati ili sterilizirati i zbrinuti.

Novi zakon u primjeni

U rješavanje tog problema županiji su se pridružili gradovi i općine, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje će izabrati koordinatora cijelog projekta, a u roku od dva tjedna koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije izradit će plan aktivnosti kako bi se u akciju krenulo početkom travnja. Zaključci su to s prve sjednice radne skupine koju vodi župan Matija Posavec.

– Napušteni psi u Međimurju, a pogotovo u romskim naseljima, velik su problem s kojim smo se konačno odlučili uhvatiti ukoštac i zbog novog Zakona o zaštiti životinja koji se počeo primjenjivati. Problem ćemo uspješnije, kvalitetnije i učinkovitije riješiti zajedno – ističe Posavec.

Međimurska županija među prvima je, istaknuto je, osnovala takvu koordinacijsku radnu skupinu zbog svakodnevnih problema s kojima se susreću građani. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak napominje da Ministarstvo već nekoliko mjeseci surađuje s jedinicama lokalne samouprave i udrugama kako bi se došlo do najkvalitetnijeg rješenja, a Ministarstvo je spremno financirati projekt sterilizacije i kastracije pasa u romskim naseljima.

U Paragu podržavaju akciju. – Plan je dobar, ali ti će psi i dalje ostati kod nas. Tko će ih hraniti? I dalje nam ostavljaju pse na ulazima u selo, a psi, gladni, odlaze prema kućama u potrazi za hranom. I ostaju – kaže M. Oršuš.

Stati na kraj napuštanju

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja ističe: – Propisivanje trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka nužno je zbog zaštite životinja i ljudi. Važno je da ga lokalne zajednice što prije iskoriste kako bi stale na kraj napuštanju i patnji štenaca, te neodgovornim pojedincima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije