SVI OGORČENI Propala gradnja Centra za autizam u Međimurju

Problem je što nisu uspjeli dobiti novac potreban za gradnju iz fondova EU kao ni prijavom na natječaje državnih agencija

Nakon više od šest godina priprema, planiranja, rada i nade, sad vam s velikom sigurnošću mogu reći da se projekt Centar za autizam u Črečanu neće realizirati.

Od svih tih najavljivanih natječaja iz fondova EU samo smo u ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede – mjeri 7, imali nekakvu šansu, barem smo tako mislili i vjerovali, dok ni u jednom drugom natječaju nije predviđeno opremanje i izgradnja takve vrste objekata. Nije predviđeno ni u nekoj bližoj budućnosti – razočaran je Dalibor Kuhta, predsjednik izvršnog odbora udruge Pogled iz Nedelišća, koja okuplja djecu s poremećajima iz spektra autizma i njihove roditelje.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odbacila je zahtjev udruge za potporu iz mjere “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” jer ne udovoljava uvjetima i kriterijima iz pravilnika i natječaja.

Obrazloženje je da projekt izgradnje i opremanja centra u kojem bi se provodila edukacija i rehabilitacija djece predškolske i školske dobi ne spada u prihvatljive projekte za tu mjeru. Čak ni i u Europskom socijalnom fondu koji bi, smatra Kuhta, trebao pokrivati takve potrebe.

Nakon što je uloženo oko 200.000 kuna vlastitih sredstava i donacija u pripremu dokumentacije i ishođenje dozvola, projekt je stao jer nema novca za investiciju procijenjenu na oko četiri milijuna kuna.

– Mi kao udruga roditelja na žalost nemamo dovoljno kapaciteta da bismo novac potreban za izgradnju i opremanje zgrade prikupili dobrotvornim akcijama ili donacijama građana, a i druga građevinska dozvola koja je trenutno važeća istječe za 18 mjeseci, pa ni s vremenom ne stojimo baš najbolje – ističe D. Kuhta.

Od projekta udruga neće odustati. Centar su planirali izgraditi novcem iz EU fondova, pomogli su im građani, poduzetnici, gradovi, općine i županija, no sad je sve pod upitnikom. Centar za autizam, vrijedan 14,5 milijuna kuna, gradi se u Osijeku i pokrivat će istočni dio Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije