VEĆE GUŽVE Obiteljski liječnici više se neće javljati na telefon, vaditi krv…

Savjetovanje HZZO-a sa zainteresiranom javnošću, čiji su dijelovi izazvali ogorčenje liječnika obiteljske medicine, završeno je u utorak.

Plan HZZO-a je ukinuti program pet zvjezdica. Riječ je o nizu usluga koje obavljaju liječnici primarne zdravstvene skrbi, poput sudjelovanja u e-timu, telefonskih konzultacija, e-naručivanja, vađenja krvi i vođenja savjetovališta, a koje im je HZZO financijski stimulirao, piše tportal.hr.

Sada sve te usluge HZZO ukida, odnosno ne želi platiti naknadu za njihovo obavljanje liječnicima primarne zdravstvene skrbi. Oni se, shodno tome, više ne planiraju javljati na telefone u ordinacijama i vaditi krv te obavljati druge usluge, na koje su navikli njihovi pacijenti. To znači da ćete ubuduće, recimo, po recept za lijek morati otići do liječnika, a nećete moći, kao dosad, obaviti to telefonski.

Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora (HDOD), za tportal je kazao da će mjere koje predlaže HZZO smanjiti razinu zdravstvene zaštite, odnosno izravno su usmjerene protiv pacijenata.

‘HZZO ima pravo donijeti takvu odluku, ali ona nije ni stručna ni financijski opravdana’, smatra Soldo.

Naglašava da je riječ o jednostranoj odluci HZZO-a na koju su u HDOD-u uložili prigovor. Odluka HZZO-a će, navodi Soldo, dodatno zatrpati bolnice jer ‘kad se pipa zatvori na jednom mjestu, procuri na drugom’.

‘Troškovi će biti enormno veći u odnosu na ono što je HZZO dosad plaćao liječnicima obiteljske medicine’, smatra predsjednik HDOD-a.

‘Mi ćemo se snaći, ali pacijenti…’

Liječnici više neće biti stimulirani da vade krv u ordinacijama pa će pacijenti biti prisiljeni ići u najbliži laboratorij koji zna biti i po pet-šest kilometara udaljen od mjesta stanovanja, pogotovo u manjim sredinama.

‘Riječ je o odluci koja će rezultirati smanjenjem kvalitete i standarda zdravstvene zaštite. Liječnici će se snaći s manjim prihodima, ali za pacijente je ova odluka jako loša’, poručuje Soldo za tportal.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije