KUU LAFRA TURČIŠĆE Maske Lafre na dalekoj Siciliji

Festival ‘Mandorlo in fiore’ se po 73. puta održao u mjestu Agrigento na Siciliji. Misija ovog međunarodnog festivala je predstaviti različite kulture i tradicije svijeta te na taj način poticati na prijateljstvo, razumijevanje i suradnju kako među grupama na festivalu tako i u cijelom svijetu.

Hrvatsku su predstavljali KUU Lafra Turčišće i kulturna udruga Seljačka sloga Prelog. KUU Lafra Turčišće čuva i prenosi dio tradicijskih pokladnih običaja karakterističnih za Međimurje – maske lafre.

KUU Lafra bili su jedni od najatraktivnijih grupa na festivalu

Maškare su se predstavile publici u nekoliko navrata. U nedjelju, 4. ožujka s drugim gostujućim skupinama neformalno su posjetili glasovitu Dolinu hramova (Valle dei Templi) i kroz šetnju prezentirali svoju tradiciju.

Svečano otvorenje održalo se na istom mjestu uz mimohod s bakljama koji je kulminirao paljenjem vatre prijateljstva ispred Hrama Sloge (Templi dei Concordia). Najzahtjevniji dio festivalskog programa bila su dva mimohoda ulicama Agrigenta.

U višekilometarskoj šetnji sudionici festivala prodefilirali su ispred mnogobrojnih posjetitelja. Tijekom mimohoda torčuški maškuri izazivali su veliko oduševljenje, a publika ih je svakih nekoliko metara zaustavljala kako bi se slikala s njima.

Lafre su posjetile i Palermo, regionalno središte Sicilije. U predivnoj atmosferi održan je mimohod glavnom šetnicom grada.

Festivali poput ovog jedinstveno su mjesto prezentacije međimurske i hrvatske tradicije te su predstavnike Lafre i Slogaše iz Preloga došli podržati župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Milanu Viviana Vukelić.

Domaćinima su uručene poklon vrećice izrađene od lanenog platna u kojima su se nalazili pokloni karakteristični za Turčišće, Domašinec i Međimurje.

– KUU Lafra se zahvaljuje svim sponzorima, također veliko hvala Međimurskoj županiji te Općini Domašinec koji su nam sufinancirali prijevoz, dok je smještaj i hranu sufinancirala Turistička zajednica Agrigenta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, poruka je iz Udruge.

S njima je putovala i kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač koja im je bila velika pomoć. Veliku podršku u organizaciji svega im je dao i predsjednik KUU Lafre, Branko Vlah.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije