U HOTELU CASTELLUM uz čajanku i razgovor obilježen Svjetski tjedan doula

U srijedu, 28. ožujka, povodom Svjetskog tjedna doula u dvorani Hotela Castellum održana je čajanka i ugodan razgovor s doulama.

Doule su budućim majkama ponudile besplatno savjetovanje i razgovor. Odgovarale su na pitanja o trudnoći, pripremi za porod, o samom porodu, podršci na porodu i nakon poroda.

Svrha održavanja svjetskog tjedna doula je osnažiti doule iz cijeloga svijeta da poboljšaju fizičko, socijalno, emocionalno i psihološko zdravlje svake žene, novorođenčadi i obitelji za vrijeme poroda i u razdoblju postpartuma.

– Najveći je problem danas što ženama manjkaju konkretne informacije o porodu. Željela bih naglasiti da je porod vrlo važan čin u ženinom životu te ima dugoročan psihički i fizički utjecaj na majke, djecu i obitelj. Naš je cilj osvijestiti žene o fiziologiji i onome što nam je priroda tjelesno dala kako bi žene imale pozitivno iskustvo poroda, rekla je Antonela Brajković Cesar, doula iz Varaždina koja pokriva potporu ženama u trudnoći i pri porodu.

Dodala je da razvijaju noviju i zdraviju zajednicu koja će pomoći modernim bolestima današnjice, poput dijabetesa, za koja su istraživanja pokazala da često kreću od samog poroda. Potrebno je da žene kontaktiraju više doula u svojoj okolici i same shvate koja će joj najbolje odgovarati i s kojom će uspjeti naći ‘zajednički jezik’,

Doule su u svijetu prepoznate kao pomagači zdravstvenom sustavu, a njihovo se djelovanje temelji na edukaciji, informiranosti i konkretnim činjenicama znanstvenih istraživanja.

– Postporođajnu doulu najbolje je kontaktirati pred kraj trudnoće kada se izrađuje postporođajni plan gdje će vrlo bitno da se majka okruži pozitivnim i bliskim ljudima. Vrlo je bitno i da majci u postpartumu dužnost nije obavljati kućanske poslove nego samo brinuti o sebi i o djetetu. Moto postporođajnih doula jest ‘Sretna mama – sretna beba’ čime želimo ukazati na utjecaj koji majka ima na svoje dijete. Kada je majka sretna i zadovoljna tada je i dijete, dodala je Maja Sabolić, postporođajna doula iz Čakovca.

Najnovije