VIDEO I FOTO Svjetski dan autizma: ‘Ne želimo raditi posao države’

U subotu, 31. ožujka na Trgu republike u Čakovcu obilježen je Svjetski dan autizma. Od 9 majke i volonterke iz Udruge za autizam Pogled prikupljale su donacije, a pripremile su uskršnju dekoraciju i nakit.

Udruga za autizam Pogled
širila je ovogodišnju poruku za Svjetski dan svjesnosti o autizmu koja glasi: ‘Ne želimo više raditi posao države’.

Naime, put od prve sumnje da dijete odstupa u razvoju pa do dijagnoze posut je morem prepreka i velikih trauma obitelji u suočavanju na tom putu. Roditelji djeteta pred sobom imaju ogroman zadatak obilaženja različitih stručnjaka i traženja informacija po bespućima interneta, lokalne zajednice i šire. Svaka prepreka ima listu čekanja, informacije nisu jasne i dostupne, a dijete odrasta bez da mu roditelj može kvalitetno pomoći.



– Našoj državi manjka sustavno rješenje cjeloživotne zdravstvene skrbi osoba s autizmom i potrebne terapije za djecu od najranije dobi. Moj trenutačni doprinos udruzi je taj što vodim kreativne i psihološke radionice te svake godine organiziram dobrotvorni teniski turnir u Čakovcu, rekla je članica izvršnog odbora Udruge za autizam Mirna Jambrović koja je i sama majka djeteta s autizmom.

Statističke procjene govore da ima 12 tisuća osoba s autizmom u Hrvatskoj. Problemi i izazovi se povećavaju ako ste samo par desetaka kilometara udaljeni od najvećih gradova u Hrvatskoj.

Slamku spasa pruža lokalna udruga koju vode ustrajni roditelji izloženi projektnim ciklusima, godišnjim i trogodišnjim i upitnim nastavkom usluge, balansiranjem između udruge i obitelji te milosti lokalne i državne vlasti.

Povodom nepovoljnog položaja poručuju: ‘Ne želimo raditi posao države, ne želimo provoditi socijalne usluge, neka to radi država ili stručnjaci, a ne mi roditelji. Mi ukazujemo na problematiku i pokazujemo način rješavanja. Mi smo nadogradnja i korektiv sustava, ali ne možemo nositi sustav!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije